ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1) Ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι (με στοιχεία R.P.G – Role Playing Game) ή ζωντανό παιχνίδι ρόλων (Live Action Role PlayingL.A.R.P)

Παιχνίδι ρόλων (Role Playing Game στα Αγγλικά ή αλλιώς RPG, η παγκοσμίως διαδεδομένη βραχυγραφία του όρου) είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους και οι ενέργειες πετυχαίνουν ή αποτυχαίνουν σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα καθώς οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση των παιχνιδιών (πηγή: Wikipedia)

Τα μέλη της Gamecraft προερχόμενοι από τον χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων, φαντασίας αλλά και στρατηγικής, είναι πλέον σε θέση να σχεδιάσουν ένα πλήρες παιχνίδι ρόλων για ομάδες αρχαρίων ή και έμπειρων παικτών με τεράστια ποικιλία θεματολογίας, εποχής, ιστορικού υπόβαθρου, αλλά και σεναρίου.

Είναι αποδεδειγμένο σε πολλές περιπτώσεις πως η βιωματική εκπαίδευση αποτελεί ένα παντοδύναμο εργαλείο. Ένα τρόπο ευκολότερης αλλά ισοδύναμα σημαντικής μάθησης που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς και βρίσκει στην πράξη αναρίθμητες εφαρμογές. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τρεις χαρακτηριστικές εφαρμογές όπου ένα διαδραστικό παιχνίδι ή ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων μπορεί να καταφέρει θαυμάσια αποτελέσματα.

1α) Για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε Μουσεία (edu-LARP, εκπαιδευτικά προγράμματα)

Η Gamecraft ήταν η πρώτη δημιουργική ομάδα που χρησιμοποίησε την μέθοδο του διαδραστικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού ρόλων πανελλαδικά. Μετά από 5 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε μουσεία της Θεσσαλονίκης έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρόμοιων παιχνιδιών.

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του κάθε μουσείου, συλλέγεται υλικό για την θεματική ενότητα που θα αναδειχθεί μέσω του δρώμενου. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται κατάλληλα για να στηρίξει ένα σενάριο γύρω από το οποίο θα κινηθεί το παιχνίδι. Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στα εκθέματα και στην άρτια περιγραφή τους.

Η Gamecraft ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ζωντανού παιχνιδιού ρόλων σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Η συνεργασία με το καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης 2005 ξεκίνησε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2009 που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2009 στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Για δύο ημέρες πάνω από 300 παίκτες προσήλθαν και συμμετείχαν σε ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων που τους ταξίδεψε στην εποχή του Βυζαντίου, δίνοντας μία διαφορετική και πιο συναρπαστική περιήγηση σε ένα χώρο εξαιρετικών δειγμάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι παίκτες διασκέδασαν μαθαίνοντας ιστορικές πληροφορίες για τα εκθέματα με τρόπο που η μονόπλευρη αλλά και ογκώδης ροή πληροφοριών μίας τυπικής ξενάγησης δεν θα μπορούσε, κατά την γνώμη μας, να προσφέρει.

Μετά από ένα άκρως επιτυχημένο διήμερο η συνεργασία συνεχίστηκε και στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μ.Β.Π με τίτλο ‘Κυριακές στο Μουσείο’ στις 29 Νοεμβρίου 2009 και στις 7 Μαρτίου 2010 με δύο νέες περιπέτειες για τους συμμετέχοντες.

Η μέθοδος εικονικής περιήγησης στις αίθουσες ενός μουσείου με την μέθοδο αυτή χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή και επαινέθηκε από όλους.

Έκτοτε η Gamecraft έχει πραγματοποιήσει πάνω από είκοσι πέντε εμφανίσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, παίζοντας παιχνίδια με πληθώρα επισκεπτών σε χαρακτηριστικές, για το πολιτιστικό ημερολόγιο της χώρας, ημερομηνίες.

 

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς (τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο)

Διεθνής ημέρα Μουσείων (18η Μαΐου κάθε χρόνο)

Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΒΠ

Κατά την διάρκεια περιοδικών εκθέσεων ή ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς (π.χ  ‘sleepover στο ΜΒΠ’ της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών πολιτισμικής τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)

 

‘Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία’ από την ομάδα Gamecraft στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος σε μία περιπέτεια που διαδραματίζεται λίγο μετά το 1774 και την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, σε μία εποχή όπου με την ανάπτυξη του εμπορίου εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Οι παίκτες θα βρεθούν στη θέση φανταστικών εμπόρων της εποχής και θα κληθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά των υδροκίνητων μηχανών που βλέπουν στα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Με βάση τη γνώση της τεχνολογίας του νερόμυλου που ήδη είναι γνωστός από τον 1ο αι. π.Χ., θα κληθούν να ανασυνθέσουν και να καταστήσουν λειτουργικές τις υδροκίνητες μηχανές και τελικά να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους συμπατριώτες τους στον Βόρειο Ελλαδικό χώρο. Τέλος τα παιδιά θα συνομιλήσουν με φανταστικούς ήρωες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω των τοπικών ενδυμασιών.
Με το παιχνίδι αυτό οι μαθητές μέσα από μία οδύσσεια… αποκομίζουν όχι μόνο την τεχνική γνώση, αλλά και γνώση ανθρωπογεωγραφίας, εθίμων και συνθηκών που διαμόρφωσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας το ζητούμενο της ιστορίας στην οποία μετέχουν, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και βρίσκουν λύσεις ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους κατά την διάρκεια της εικονικής αυτής ‘περιπέτειας’.

Τα παιχνίδια της Gamecraft δεν  αποτελούν σε καμία περίπτωση ξεναγήσεις εντός των χώρων που πραγματοποιούνται. Τα ιστορικά στοιχεία σε κάθε αρχαιολογικό μνημείο ή χώρο ιστορικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζονται από συνεργαζόμενο ξεναγό. Δικαίωμα ξενάγησης με αμοιβή στη χώρα μας έχουν μόνον οι επαγγελματίες ξεναγοί, δηλαδή οι κατέχοντες άδεια του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και αντίστοιχο θεωρημένο δελτίο ταυτότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.  

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – Sleepover (Μάιος – Δεκέμβριος 2012)

Πολεμικό ΜουσείοΗ Δράση «Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover» εντάχθηκε στον κύκλο εκδηλώσεων  «Θεσσαλονίκη 1912-2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέθεσε νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους που επέβλεπαν τα παιδιά και προσέφερε βραδινό και πρωινό γεύμα, με τη στήριξη χορηγιών. Επιπλέον,  τη δράση υποστήριξε η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών, με την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης. Συντροφιά στα παιδιά κατά την παραμονή τους στα μουσεία, κράτησαν ειδικοί μουσειοπαιδαγωγοί, με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαμορφωμένα από το κάθε μουσείο. Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιέλαβε και ειδικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού (ThessalonikiMuseumRally) από τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών «Gamecraft», βασισμένο στη θεματική για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

 

1β) Για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς σκοπούς σε αρχαιολογικά μνημεία ή άλλους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος

Η Gamecraft είναι σε θέση να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει ένα παιχνίδι ρόλων για τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς σε οποιοδήποτε μνημείο της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το σενάριο βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία κατόπιν προσεκτικής προετοιμασίας και έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται:

1) Στην ιστορία του τόπου που φιλοξενεί το μνημείο
2) Σε ακριβή στοιχεία για την κατασκευή ή την λειτουργία του
3) Σε ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει το μνημείο δίνοντας ουσιαστικές πληροφορίες. Επίσης να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις που θα αποτελούσαν επιδίωξη του κάθε επισκέπτη, διασκεδάζοντας τον παράλληλα με πρωτότυπο τρόπο.

Παιχνίδι ρόλων στο κάστρο Ρεντίνας

H Gamecraft πραγματοποίησε ζωντανό παιχνίδι ρόλων στο κάστρο Ρεντίνας του νομού Θεσσαλονίκης στις 15 Μαρτίου 2010.

‘Το καραβάνι με τους παίκτες μόλις έχει φτάσει και εισέλθει στο κάστρο. Είναι αργά το απόγευμα. Όσο σκοτεινιάζει γίνεται όλο και πιο δύσκολη η πρόσβαση στην Θεσσαλονίκη. Η απόφαση για διανυκτέρευση στο κάστρο είναι επιβεβλημένη. Αξίζει να σημειωθεί πως το κάστρο προσφέρει όλες τις δυνατότητες για ένα καραβάνι, όπως καταφύγιο και στέγη, τροφή αλλά και εργαστήρια ή καταστήματα για συναλλαγές ή επιδιορθώσεις. Η ομάδα θα ξεκουραστεί για να συνεχίσει την πορεία της για την Θεσσαλονίκη αύριο. Το επόμενο πρωί οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άγημα της φρουράς του κάστρου, η οποία πλησιάζει και τους κατηγορεί άδικα για την κλοπή του χρυσού σταυρού της επισκοπής Λυτής. Ο σταυρός και η βάση του βρίσκονταν στην εκκλησία εντός του κάστρου από την περίοδο που μεταφέρθηκε η επισκοπή εκεί’.

Με την συμμετοχή άνω των 50 παικτών, το παιχνίδι ανέδειξε τον ρόλο του κάστρου στα Βυζαντινά χρόνια σαν οχυρό και σταθμό των Μακεδονικών Τεμπών.

Οι δεξαμενές νερού, το μυστικό πέρασμα, τα τείχη αλλά και τα ερείπια του κομψού ναού ‘Παλαιολόγειον’ παρουσιάστηκαν μέσω του παιχνιδιού, αναδεικνύοντας στους συμμετέχοντες την ιστορική αξία του χώρου.

Διαδραστικό παιχνίδι στο άλσος Αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής

Στις 26 Μαΐου 2010 είχαμε την τιμή να επισκεφτούμε έναν ιδιαίτερα όμορφο και καλοδιατηρημένο χώρο, το άλσος Αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής.

‘…Από την Ουρανούπολη μπορεί κανείς να πάρει το λεωφορείο, για περίπου 40 χλμ, και να επισκεφτεί την πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Στάγειρα. Στο όμορφο ορεινό χωριό Στάγειρα, στην Β.Δ. είσοδο του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου, σ’ ένα πάρκο με θέα σ’ όλον τον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται το «Άλσος Αριστοτέλους». Το άλσος, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο ανδριάντας του Αριστοτέλη, εξοπλίστηκε με διαδραστικά όργανα (ηλιακό ρολόι, τηλεσκόπια, παραβολικά κάτοπτρα, φακό, πυξίδα, πεντάφωνο, οπτικούς δίσκους, εκκρεμές, υδροστρόβιλο). Το άλσος στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, αφού συνδυάζει φανταστικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση…’

Σε αυτό το διαδραστικό πάρκο η ομάδα μας πραγματοποίησε ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου – θησαυρού με σκοπό την απόκτηση γνώσεων σχετικά με θεμελιώδεις νόμους Φυσικής, αλλά και την ιστορία ενός από τους μεγάλους Δασκάλους του έθνους μας, τον Αριστοτέλη. Μην ξεχνάμε πως η κατασκευή του διαδραστικού πάρκου έγινε με σκοπό την ανάδειξη του έργου του Αριστοτέλη στο σύγγραμμα του ‘Τα Φυσικά’, μία σειρά από παρατηρήσεις σε φυσικά φαινόμενα μέσα από την ματιά και την ευρηματικότητα ενός μεγάλου Έλληνα.

Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ‘Παιχνίδι πόλης’ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ένα παιχνίδι εξωτερικού χώρου. Ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά φοβερά ενδιαφέρον. Πεδίο διεξαγωγής του παιχνιδιού οι δρόμοι της πόλης μας. Οι θεματικές ενότητες και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Η Gamecraft σχεδίασε δίνοντας προσοχή στο εκπαιδευτικό αλλά και στο οργανωτικό (τεχνικό) κομμάτι του παιχνιδιού. Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι πάντα δύσκολη και η ανάγκη για παρουσία συνοδών με την μορφή των συντονιστών, επιτακτική. Το σχολείο που συμμετείχε στο παιχνίδι χωρίστηκε σε τρεις ομάδες οι οποίες και συναντήθηκαν με ισάριθμους αφηγητές της Gamecraft. Σύντομα είχε ξεκινήσει η περιήγηση στους δρόμους της πόλης και ένα ατελείωτο παιχνίδι γνώσεων, με φοβερά διασκεδαστικές ανάπαυλες. Στιγμές που τα παιδιά με το αθώο αλλά πολύ εφυές χιούμορ τους έδιναν μία ξεχωριστή νότα στην εξέλιξη. Άφθονες και σημαντικές γνώσεις για την Θεσσαλονίκη μας, συναγωνισμός ανάμεσα στα παιδιά, αστεία, περίπατος στους δρόμους και άλλα πολλά που έλαβαν χώρα στις 4 ώρες του παιχνιδιού πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού με τους μαθητές να προσπαθούν να ανοίξουν τον συνδυασμό που θα τους οδηγούσε στο τέλος της αναζήτησης τους.

Τα παιχνίδια της Gamecraft δεν  αποτελούν σε καμία περίπτωση ξεναγήσεις εντός των χώρων που πραγματοποιούνται. Τα ιστορικά στοιχεία σε κάθε αρχαιολογικό μνημείο ή χώρο ιστορικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζονται από συνεργαζόμενο ξεναγό. Δικαίωμα ξενάγησης με αμοιβή στη χώρα μας έχουν μόνον οι επαγγελματίες ξεναγοί, δηλαδή οι κατέχοντες άδεια του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και αντίστοιχο θεωρημένο δελτίο ταυτότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.  

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΟΞΥΓΟΝΟ

Oxygono Byzantine 2Tο ΟΞΥΓΟΝΟ ανοίγει και το πρωί τις πόρτες του για να υποδεχθεί τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων από τους συνεργάτες του, τα οποία απευθύνονται σε σχολικές ομάδες της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Οι σχολικές ομάδες που θα παρακολουθήσουν κάποια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα λάβουν τιμής ένεκεν σχετικούς με τη θεματική του προγράμματος και τίτλους βιβλίων των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης τους.

ΟΞΥΓΟΝΟΓια τις τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και για την Α΄ και Β΄ Γυμνασίου – Τα εκπαιδευτικά πρoγράμματα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η ομάδα Gamecraft.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία
«Ο συλλέκτης» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία, όπως αυτή διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για τη Βυζαντινή Ιστορία
«Στα ίχνη του πορφυρού κώδικα» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στη Βυζαντινή Ιστορία, όπως αυτή διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για τις θετικές επιστήμες
«Παγιδευμένοι» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στα σχολικά βιβλία Μαθηματικών, Φυσικής, Βιολογίας, Τεχνολογίας και όλου του εύρους θετικών επιστημών που διδάσκονται στις τάξεις Δ’, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.

 

1γ) Για τουριστικούς οργανισμούς (Ξενόγλωσσα παιχνίδια θησαυρού – Team Building – L.A.R.P)

TTO_LOGO [PRESS]Thessaloniki City Rally (Treasure Hunt) ‘The share’

It’s an educational and entertaining city-streets interactive game, going to take place in Thessaloniki, Greece. People participating in the game, called ‘players’ or ‘participants’, will visit interesting and alternative (compared to standard city tours) locations in Thessaloniki’s historical center.

Through playing, the participants will be able to obtain a wide variety of historical information, starting from the Byzantine period, through Turkish occupation and the 1930ies, to present days. At the same time, they will have the chance to be ‘in the shoes’ of a local spices vendor or an antique shop owner, taste delicious dishes in a classic street tavern or decipher a code hidden in books, while sitting in a traditional cafe.

The players pursue goals within a fictional setting represented by the real world, while interacting with each other. The outcome of player actions may be mediated by game rules, or determined by consensus among players. Event arrangers called game masters, storytellers or narrators, decide the setting and rules to be used and facilitate play.

 

2) Ηλεκτρονικές εκδόσεις παιχνιδιών – Ψηφιακές πλατφόρμες

Huntzz2α) Παιχνίδι θησαυρού στα ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης με την χρήση smartphone ή tablet (Android και iPhone)

Η Gamecraft ανακόνωσε στις 5/11/2013 την έναρξη συνεργασίας της με την Αγγλική εταιρία Huntzz των αδελφών Charles και Edward Wiles, βασισμένη στην ομώνυμη ψηφιακή πλατφόρμα Huntzz που πραγματοποιεί παιχνίδια θησαυρού σε χώρους ιστορικού, πολιτιστικού, τουριστικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος όπως μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές τοποθεσίες αλλά και ολόκληρες πόλεις! Η εφαρμογή Huntzz είναι διαθέσιμη σε οποιοδήποτε smartphone ή tablet, καθώς μπορεί να εγκατασταθεί και στα δύο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα Android και iOS, εντελώς δωρεάν. Μέσα από την εφαρμογή, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες παιχνίδια θησαυρού σε όλο τον κόσμο!

Για την Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι αποτελεί μία εικονική περιήγηση είκοσι τριών αιώνων ιστορίας και πολιτισμού σε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης! Η εφαρμογή προσφέρει ψηφιακό χάρτη (μέσω της πλατφόρμας Google maps) και κατευθύνει τον παίκτη στις χαρακτηριστικές τοποθεσίες. Ακολουθεί ο γρίφος και η έρευνα για την επίλυση του. Κερδίστε χρυσά νομίσματα απαντώντας σωστά και χρησιμοποιήστε λίγα από αυτά, για μία μικρή βοήθεια στην επόμενη δύσκολη ερώτηση. Ψάξτε στο σημείο που οδηγηθήκατε και βρείτε το στοιχείο για να διαβάσετε την ιστορία του μνημείου που μόλις αποκρυπτογραφήσατε! Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα σας συναρπάσει και θα σας ενημερώσει. Ένας ιδιαίτερος γνωστικός περίπατος!

 

2β) Παιχνίδι γνώσεων σε βιβλιοθήκες με την χρήση νέας τεχνολογίας

Future LibraryΗ Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Future Library μας κάλεσε στο πρώτο ετήσιο γεγονός ‘Future Library 2012: Μοιραζόμαστε τις ίδιες σελίδες. Ας μοιραστούμε ιδέες. που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη στις 12, 13 & 14 Νοεμβρίου 2012. Ένα τριήμερο δράσεων που φιλοδοξούσε να εγκαινιάσει μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο, τη νέα εποχή των Βιβλιοθηκών. Στις 12 & 13 Νοεμβρίου 2012, 8 δημόσιες και δημοτικές παιδικές Βιβλιοθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους και μέσα από ένα μαραθώνιο δημιουργικών εργαστηρίων και καινοτόμων δράσεων για παιδιά, μας ξανασυστήθηκαν!

Future LibraryΈνα σωστό… τηλε-παιχνίδι γνώσεων!
Παιδιά από την Παιδική Βιβλιοθήκη στην Ορέστου και το Καραμπουρνάκι, πήραν μέρος σ’ ένα πρωτότυπο τηλεπαιχνίδι γνώσεων και δεξιοτήτων με παιδιά από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών και Κιλκίς! Ένα δημιουργικό και καινοτόμο παιχνίδι τεχνολογίας της Gamecraft!

 

3) Εκδόσεις

Η Gamecraft επικεντρώνεται συγγραφικά σε 3 βασικές κατευθύνσεις:

α) Εκδόσεις βιβλίων ή συλλογικών έργων (ανθολογίες), βασισμένες στην φανταστική λογοτεχνία (π.χ μυστήριο, επική ή επιστημονική φαντασία, τρόμος, αστυνομικό μυθιστόρημα)

β) Εκδόσεις βασικών βιβλίων ή βοηθημάτων παιχνιδιών ρόλων

γ) Συγγραφή πρωτότυπων σεναρίων (π.χ για τηλεοπτική χρήση)

 

3α) Αντίθετο Ημισφαίριο – Ανθολογία ιστοριών Μυστηρίου και Φαντασίας

Το ξεκίνημα έγινε τον Ιούλιο του 2011 με την έκδοση της ανθολογίας ‘Αντίθετο Ημισφαίριο’.

 Δώδεκα συγγραφείς, δώδεκα ιστορίες μυστηρίου, τρόμου, επιστημονικής, επικής, ιστορικής ή απλής φαντασίας. Ένα ποιοτικό και πολλά υποσχόμενο υλικό.

Ένα δέσιμο ανάμεσα σε καταξιωμένους συγγραφείς και νέους ερασιτέχνες με την κεκτημένη ταχύτητα του ενθουσιασμού τους. Ιστορίες πρωτότυπες και ξεχωριστές. Περιπέτειες σε άλλη διάσταση, λογική, πλανήτη. Σε άλλο ‘ημισφαίριο’…

Το ‘Αντίθετο Ημισφαίριο’ είναι μία ανθολογία μικρών ιστοριών φαντασίας.

Αντίθετο Ημισφαίριο Είναι μία παρέα φίλων που ακόμα και αν κάποιοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν αποκτήσει την ιδιότητα της παρέας από ένα και μόνο κοινό χαρακτηριστικό.

Την αχαλίνωτη – με την έννοια της ελεύθερης και μη συμβιβασμένης – φαντασία του κάθε ενός ξεχωριστά. Την όρεξη για να περάσουν τις ιδέες και τις σκέψεις που προκύπτουν σαν απόρροια του χαρίσματος τους, σε χαρτί.

Αντίθετο Ημισφαίριο 1 – προωθητικό video trailer του βιβλίου

Αντίθετο Ημισφαίριο 2 – προωθητικό video trailer του βιβλίου

 

Σημεία πώλησης:

Collectors Edition 21) Η Άγνωστη Καντάθ – Βιβλιοπωλείο / Εκδόσεις

Αιμιλιανού Γρεβενών 6
(Πλατεία Ναυαρίνου)
T.K. 546 21 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 227010, 2310 229060
fax: 2310 229060
email: info@kadath.gr
http://www.kadath.gr

2) ΚΛ Books

Kl Books – 25ης Μαρτίου 39, ΤΚ: 54645, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310825325, Fax: 2310817442

email: kl_books@otenet.gr

3) ΚΑΪΣΣΑ Καλαμαριάς

Κατάστημα παιχνιδιών

Κωνσταντινουπόλεως 27  Καλαμαριά, Τ.Κ. 55132
Τηλ.: 2310449377

Βρείτε την διεύθυνση του καταστήματος εδώ

 

3β) Σχεδιασμός επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων (PnP RPG) για αρχάριους

next chapter‘Το επόμενο κεφάλαιο’ 

Παιχνίδι ρόλων για ομάδα 4-8 παικτών

Σενάριο: Μία ομάδα ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον το διάβασμα. Τα μέλη της ανήκουν σε μία λέσχη ανάγνωσης που εδρεύει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στις 15 Αυγούστου του 2010 η ομάδα τελειώνει την συνάντηση της αργά το βράδυ και εξέρχεται αμέριμνη στους έρημους δρόμους της πόλης. Ένα αναπάντεχο συμβάν όμως φέρνει τους παίκτες αντιμέτωπους με πρόσωπα και καταστάσεις πρωτόγνωρες. Τι κρύβεται πίσω από την ανακάλυψη που έκαναν; Κινδυνεύουν; Πολλά μυαλά θα λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα από ένα; Θα μπορέσουν να μεταφράσουν σωστά όσα στοιχεία βρίσκουν διάσπαρτα μπροστά τους; Παίξτε τον ρόλο σας στην ομάδα και ξεδιπλώστε το μυστήριο μέσα σε μία νύχτα που δεν θα περάσει καθόλου εύκολα…

Η ομάδα θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει τις δεξιότητες των μελών της ξεχωριστά αλλά και την ομαδική της ικανότητα ώστε να αντεπεξέλθει στην πρόκληση που μοιραία της παρουσιάζεται. Οι επιλογές της θα αλλάζουν την ροή των εξελίξεων κάθε στιγμή. Οι αποκαλύψεις κρύβουν αναρίθμητες απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται.   

Παίξτε τον ρόλο του χαρακτήρα που έχετε σχεδιάσει και προσπαθήστε μαζί με τους υπόλοιπους της ομάδας σας να φτάσετε στην ‘άκρη του νήματος’ διασκεδάζοντας και χρησιμοποιώντας ασταμάτητα την φαντασία σας! Θεατρικός αυτοσχεδιασμός, χιούμορ, στρατηγική, επίλυση γρίφων, χρήση γνώσεων, όλα μαζί και κάθε ένα ξεχωριστά είναι απαραίτητα για να προχωρήσετε. Η απόλυτη ‘κινηματογραφική’ εμπειρία στην οποία καλείστε να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο! Σε σύστημα κανόνων 100% στα Ελληνικά και 100% δημιουργημένο απο την Gamecraft!

 

4) Παιχνίδια γνώσεων – τελετές αποφοίτησης – ειδικές εκδηλώσεις

Η κάθε εκδήλωση έχει τις ιδιαιτερότητες της. Η δημιουργική ικανότητα της Gamecraft αποδίδει καρπούς στον πρωτότυπο σχεδιασμό εκδηλώσεων. Πρωτοποριακές ιδέες μορφοποιούνται πνευματικά, προετοιμάζονται σχολαστικά και τίθενται σε εφαρμογή. Ανάμεσα τους εγχειρήματα που έχουν δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελληνική αλλά και στην παγκόσμια πραγματικότητα. Σε κάθε πεδίο και για πολλούς και διαφορετικούς φορείς. Δεν υπάρχει όριο στους σχεδιασμούς της Gamecraft! Μόνο η θέληση για παιχνίδι!

4α) Ζωντανό παιχνίδι αναμνήσεων-γνώσεων για τελετή αποφοίτησης ΣΤ τάξης δημοτικού σχολείου

Στις 15 Ιουνίου 2011 η Gamecraft παρουσίασε ένα παιχνίδι αναμνήσεων – γνώσεων ως τμήμα της αποχαιρετιστήριας τελετής των απόφοιτων της ΣΤ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Απέναντι μας, παλιοί γνώριμοι, 56 μαθητές της ΣΤ Τάξης χωρισμένοι σε 3 ομάδες. Οι δάσκαλοι ήταν στο πλευρό τους σαν συντονιστές.

Το παιχνίδι διεξήχθει ζωντανά, με την μορφή του τηλεπαιχνιδιού, από δύο αφηγητές-οικοδεσπότες της Gamecraft. Μία σειρά ερωτήσεων, οπτικών και ηχητικών γρίφων και πολλών άλλων δοκιμασιών, εμπλουτισμένων από αντίστροφες μετρήσεις, ιαχές, πανηγυρισμούς και άφθονη εμψύχωση, δημιούργσαν μία μαγική ατμόσφαιρα αγωνίας και συναγωνισμού. Στο τέλος νικητές όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την γιορτή αναμνήσεων.

Video   –   Quiz Show   –   2ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

4β) Σχεδιασμός και υλοποίηση σεναρίου B.I.DIS Airsoft Campaign Setting με έντονα στοιχεία Role Playing σε συνεδρίες για παιχνίδι αεροσφαίρισης (airsoft) 

Το Airsoft ή αεροσφαίριση είναι ένα σύγχρονο σπορ που προσομοιώνει συνθήκες μάχης, ένα hobby στο οποίο οι αντίπαλοι πρέπει να ‘εξολοθρεύσουν’ ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας ειδικά όπλα αεροσφαίρισης, τα οποία λειτουργούν με μπαταρία ή ελατήριο και εκτοξεύουν μικρές σφαιρικές μπίλιες από πλαστικό ή οικολογικό βιοδιασπόμενο υλικό. Οι συμμετέχοντες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οπτικά να προσομοιώνουν τα αληθινά, καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και αληθοφάνειας. Οι συμμετέχοντες επίσης χρησιμοποιούν αξεσουάρ και ρουχισμό που θα τους δώσουν τακτικό πλεονέκτημα ανάλογα με το μέρος στο οποίο βρίσκονται (δασός, πεδιάδα, κτίρια κτλ). Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη του αθλήματος στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Το B.I.DIS Campaign είναι ένα παιχνίδι αεροσφαίρισης με έντονα στοιχεία MILitary SIMulation (στρατιωτική εξομοίωση) σε συνδυασμό με L.A.R.P (Live Action Role Playing). Η ιστορία διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή. Όλοι οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις είναι δημιούργημα της φαντασίας και οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι καθαρή σύμπτωση.

ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
2009 : Μέσα στο γενικότερο χάος που επικρατεί μετά την πτώση του Ιράκ και την συνεχή άρνηση του Ιράν και της Β. Κορέας να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο οργανισμός αποφασίζει να αναδιοργανώσει το διεθνές γραφείο για τον αφοπλισμό (Bureau International de Disarmament) με έδρα τις Βρυξέλλες. Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης στρατολογήθηκαν 26 άτομα που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας και ένοπλων δυνάμεων ανά την υφήλιο. Αποκλειστική τους αποστολή είναι ο εντοπισμός και η κατάσχεση παράνομων οπλοστασίων καθώς και η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

BIDIS video trailer

 

Comments

Comments are closed.