25

Μαρ

by Administrator

Αντίθετο Ημισφαίριο 3Μία φανταστική ιστορία ή μία ιστορία βασισμένη στη δημιουργική φαντασία, θα πρέπει για να σέβεται τον εαυτό της, να έχει αδιαμφισβήτητα μία και μόνο σημαντική συγγραφική δεξιότητα. Να διακρίνει και να αναδείξει το φυσικό μέσα από το μεταφυσικό ή το υπερφυσικό, τον ρεαλισμό μέσα από την επική υπερβολή, την γενναιότητα και το φώς σε μία περιγραφή γεμάτη τρόμο και σκοτάδι. Και το αντίθετο, με το ίδιο ταλέντο και ευκολία. Όχι, δεν είναι πολλές δεξιότητες αυτές που προανέφερα, αποτέλεσμα μίας είναι. Σε αυτά τα πράγματα δεν έχει τόση σημασία το σημείο εκκίνησης και ο τελικός προορισμός, αλλά πολύ περισσότερο η διαδρομή, ο τρόπος και η σωστή δόση συγγραφικής χημείας για να μετατρέψουν την γραπτή αφήγηση σε ένα μαγευτικό οδοιπορικό.

Το Αντίθετο Ημισφαίριο ωριμάζει με κάθε νέα του ιστορία. Οι συγγραφείς συγκεντρώνονται για 3η φορά και παρουσιάζουν το δημιουργικό τους έργο, σε μία ανθολογία που σκοπός της είναι να μπορεί να καταγράψει με επιτυχία τις εμπνεύσεις μίας μερίδας ανθρώπων που δηλώνουν και αποδεικνύουν πως είναι λάτρεις του φανταστικού σε όλες τις μορφές του. Οι αφηγήσεις που εμφανίζονται στις σελίδες της 3ης έκδοσης έχουν την προσωπική αξιοσέβαστη ιστορία τους. Είναι πρώτες γραπτές προσπάθειες με θαυμάσια αποτελέσματα αλλά και με όρεξη για συνεχή πειραματισμό και βελτίωση. Συνέχειες προσπαθειών που βρήκαν βήμα στην ανθολογία μας, εμπλουτίζονται και εκλεπτύνονται με κάθε νέα ιδέα και παράγραφο. Παλιές ιστορίες από φτασμένες πένες που πλαισιώνουν το εγχείρημα, προσθέτοντας στην ανθολογία περίσσιο κύρος. Είναι πολύχρωμο και πολυσχηματικό το ταξίδι σε τόσα ευφάνταστα και πραγματικά τοπία, χώρους, εποχές και χρονικές συγκυρίες. Μία μικρή περιγραφή των ιστοριών και αναφορά στους συγγραφείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην παρούσα έκδοση, αποτελεί πάντα ένα ευχάριστο καθήκον.

Το 3ο Αντίθετο Ημισφαίριο ανοίγει για 3η φορά ο πολύπειρος συγγραφέας Ναούμ Θεοδοσιάδης με την ιστορία ‘Η βιβλιοθήκη και το παράθυρο’. Μία ιστορία που μάγεψε τον επιμελητή της έκδοσης και τον έκανε να σκέφτεται πόσο εύκολα ένα γραπτό μπορεί να συγκινεί, να εντυπωσιάζει αλλά και να δεσμεύει την ανάσα του αναγνώστη σε κάθε του φράση. Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης, μία τεράστια βιβλιοθήκη, μία απόκρυφη ανάμνηση, μία εντυπωσιακή πραγματικότητα. Ο Μάκης μας κάνει για μία ακόμη φορά να υπερηφανευόμαστε πως τον έχουμε μαζί μας ως προπομπό της ανθολογίας. Οι ιστορίες του μυρίζουν πάντα χαρτί, ο Μάκης ήταν, είναι και θα είναι άνθρωπος των βιβλίων. Στον τρόπο που γράφτηκε αυτή η ιστορία, ταιριάζει γάντι η πρώτη παράγραφος αυτής της παρουσίασης.

Η 2η ιστορία ανήκει στον καλό φίλο και συνεργάτη της Gamecraft, Κωσταντίνο Βαλαβάνη και έχει τίτλο ‘Άγγελος θανάτου’. Ο Κώστας μας παρουσιάζει ένα ευφάνταστο σενάριο όπου η ανθρώπινη Ιστορία ακολούθησε εναλλακτική πορεία από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Μία αναπάντεχη ατμόσφαιρα, που εκ πρώτης μας αιφνιδίασε ευχάριστα και εν συνεχεία μας έφερε μπροστά σε ένα προσωπικό δράμα. Μία αφήγηση περιπετειώδης και περιγραφική. Μία πόλη διαφορετική, σκοτεινότερη, απογοητευμένη, με τους κατοίκους της σε πειθαρχημένες ουρές και βουβή υπακοή. Μέσα από αυτή την νέα πραγματικότητα, ξεπηδούν συναισθήματα και αλήθειες της οποιασδήποτε ιστορικής στιγμής. Μία προσωπική αφήγηση που θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα, σε έναν κόσμο δυσάρεστο και καταναγκαστικό.

3η ιστορία του Αντίθετο Ημισφαίριο ΙΙΙ και μπροστά μας εκτυλίσσεται μία ενδιαφέρουσα ‘Συνάντηση’ από τον Δημήτρη Ψαλίδα. Σε μία σύντομη αλλά αυτοτελή και περιεκτικότατη ιστορία, ο Δημήτρης φέρνει αντιμέτωπους δύο χαρακτήρες που θα σας απορροφήσουν στον ενδιαφέροντα διάλογο τους. Μία αφήγηση που ξεκινά και πάλι με χαρακτηριστικό της τα βιβλία, εξελίσσεται απρόσμενα και μας άφησε ικανοποιημένους με την κατάληξη της. Ένα encounter διαφορετικό από τα άλλα, που θα άφηνε οποιονδήποτε άφωνο, όχι όμως και τον αντιήρωα του Δημήτρη.

4η ιστορία το ‘Statues Quo‘ και συγγραφέας της ο Γιώργος Μαντζουρανίδης, άνθρωπος του μυστηρίου και της ανάδειξης του με κάθε καλλιτεχνικό και δημιουργικό τρόπο. Η ιστορία του με κάνει ακόμη και γελάω, θυμούμενος την εξέλιξη της. Είναι μία ανέκδοτη προσέγγιση του παράδοξου, μία πραγματικότητα της χώρας μας και του τρόπου λειτουργίας της. Δυστυχώς είναι αλήθεια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε με μία καθημερινή και αλλόκοτα μυστήρια οπτική της. Η ζώνη του Λυκόφωτος έξω από την Παλαιά Βουλή στην Αθήνα…

5η ιστορία και σειρά έχει να φανερωθεί ‘Το πρόσωπο του θεού’ από τον Άλκη Χατζόπουλο. Συνοδοιπόρος της Gamecraft και στα πρώτα του συγγραφικά βήματα, ο Άλκης παρουσιάζει μία φανταστική ιστορία, βασισμένη όμως σε ιστορικές πραγματικότητες που ο ίδιος γνωρίζει επ’ έξω και ανακατωτά. Ένας ιεροεξεταστής, πλάσμα χωρίς αναστολές και αμφιβολίες για το αρρωστημένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Ένας βασανισμός και το τελικό του αποτέλεσμα μας δίνουν την αφηγηματική ατμόσφαιρα με εξαιρετικό τρόπο, μας οδηγούν στο μυαλό ενός ήρωα που προκαλεί πόνο και ονειρεύεται την κάθαρση και την λύτρωση με κάθε μέσο.

6η ιστορία και το φόντο χάνει εσκεμμένα τα χρώματα του στη νουάρ ιστορία ‘Άκου τη γυναίκα’ του Αλέξανδρου Μυροφορίδη. Μία αστυνομική περιπέτεια της δεκαετίας του 40 στην Αμερική των σκοτεινών αστικών κέντρων, των τρεμάμενων νέον πινακίδων και του ξέφρενου μεταπολεμικού ρυθμού. Ένα έγκλημα ενός δολοφόνου που έχει χαρακτηριστεί πλέον σειριακός και η Νέμεσις του, ένας αστυνομικός στα πρόθυρα κρίσης με την προσωπική του ζωή να πνίγεται σε μία κουταλιά αλκοόλ. Ένα αστυνομικό μυστήριο που σύντομα αποκτά και άρωμα γυναίκας, μίας ύπαρξης που έρχεται να τονίσει πως ακόμη και τα πιο καλά κρυμμένα συναισθήματα, κάποτε αποκαλύπτονται. Στο φώς της ημέρας αλλά και κάτω από μία δημόσια λάμπα στη νυχτερινή μεγαλούπολη.

7η ιστορία και ο Πέτρος Αργυρίου, ένας επαγγελματίας συγγραφέας με εξαιρετικό έργο, με παρακαταθήκη πολλών τίτλων αλλά και νέες ενδιαφέρουσες συνεργασίες, μας παρουσιάζει τοFlipside‘. Ένα ταξίδι και μία ισορροπία σε δύο κόσμους, ένας καθημερινός άνθρωπος και η ονειρική του περιπλάνηση δίπλα στους παλιούς καλούς του φίλους, εκεί όπου οι συμβουλές δίδονται από ψυχής και τα συναισθήματα είναι αγνά και άξια εμπιστοσύνης. Ο Νίκος, ήρωας του Πέτρου Αργυρίου εν προκειμένω, θα μπορούσε να είναι κάποιος από εμάς, θα μπορούσαμε να θυμώσουμε, να απογοητευτούμε, να αγαπήσουμε τόσο παράφορα και τόσο επιπόλαια όπως αυτός. Μία τόσο αληθινή και ταυτόχρονα τόσο ευφάνταστη αφήγηση, αναμεμειγμένες με μαεστρία, ένα από τα πολλά συγγραφικά προτερήματα του Πέτρου.

Η 8η ιστορία ανήκει στον σκηνοθέτη και φίλο Άρη Δεληγιαννίδη, έναν άνθρωπο που καταπιάνεται επιτυχώς με πολλές παρόμοιες δραστηριότητες. Το ‘Φεγγάρι καθ’ ομοίωσιν της Νύχτας’ είναι μία αφήγηση που καταφέρνει με ταλέντο να πετύχει την συνύπαρξη του ωμού και του τρομακτικού, με το τρυφερό και συμβατικά όμορφο. Είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να πετύχει κανείς κάτι τέτοιο και ειδικά εντός πολύ λίγων σελίδων, με περιεκτικότητα και αυτοτέλεια. Ο Άρης φλερτάρει με το σκοτάδι και μας δίνει μία οπτική που εν πρώτης μπορεί και να σοκάρει, εν τέλει όμως είναι πέρα ως πέρα αληθινή και συγκινητική.

Το ‘Ανήλιαγο πάθος’ του Δημήτρη Λαγού, σκιτσογράφου και σχεδιαστή κόμικς, είναι η καταπληκτική 9η ιστορία που ακολουθεί. Με παρασκήνιο την Αρχαία Ελλάδα και σε μία παραμυθένια ατμόσφαιρα, ο Δημήτρης γίνεται ρομαντικός μέσα από μία μυθιστορία. Σε κάθε του λέξη ακούμε τα κύματα να φτάνουν τολμηρά λίγο πριν τα γυμνά πόδια, τα θαλασσοπούλια να μας κυκλώνουν, ακούμε θεόσταλτες νότες και μεθάμε με τις εικόνες που τόσο περίτεχνα αφηγείται. Είναι κάτι μαγικό που θα ευχόμασταν να μπορεί να συμβεί και στην καθημερινότητα μας. Είναι ένα περίτρανο παράδειγμα του ‘γράφω ότι ζω ή ότι θα ήθελα να ζω’. Και όταν αυτό που έζησε ο συγγραφέας, θέλει να το μοιραστεί μαζί μας, τότε το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι…

Η 10η ιστορία είναι ‘Ο Βάρδος’ του καλού φίλου και σχεδιαστή παιχνιδιών ρόλων Παναγιώτη Παναγιωτίδη. Ένα πανδοχείο μίας φανταστικής εποχής, ένας χώρος ξεκούρασης και διασκέδασης για ντόπιους και ταξιδιώτες. Δίπλα στο τζάκι, η μορφή του βάρδου υπόσχεται μία διασκεδαστική παράσταση, ένα τραγούδι. Πράγμα που συμβαίνει. Οι θαμώνες του πανδοχείου όμως θα βρεθούν σε μία ιδιαίτερη στιγμή, μία ιστορία που έρχεται και φεύγει αιφνιδιαστικά αφήνοντας σε όλους ένα αίσθημα μυστηρίου, ένα μυστικό κρυμμένο σε στίχους και τραγουδιστά λόγια. Σε μία χρονική στιγμή που ο ένας κόσμος πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον άλλο με περίεργα αποτελέσματα.

Η 11η ιστορία είναι το ‘Εξώτικ’ και μας την παρουσιάζει ο Νίκος Ραπτόπουλος. Τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα νεαρό στην Θεσσαλονίκη της καυτής ακινησίας του δεκαπενταύγουστου; Πώς μπορεί η ζωή του να αλλάξει δραματικά, εάν και εφόσον αυτός αποφασίσει να αποκτήσει την κεκτημένη της ταχύτητα; Μία απελπιστική μοναξιά, ανήμπορη πρωτοβουλιών, έχει αποτυπωθεί έντεχνα στον χαρακτήρα του Νίκου. Όταν όμως εντελώς ξαφνικά ένα συμβάν τον κλονίσει, τότε ξεκινά μία περιπετειώδης ιστορία λίγων σελίδων με κωμικοτραγική εξέλιξη, αστυνομικό άρωμα και απίστευτες εναλλαγές. Ένα λάθος, μία παρεξήγηση και οι πρωταγωνιστές ενός διασκεδαστικού σκηνικού στην Θεσσαλονίκη του σήμερα, του τώρα, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

12η ιστορία του βιβλίου και σειρά του Ηλία Τσιάρα και ‘Η μυρωδιά της λήθης’. Ο Ηλίας έχει να επιδείξει πλούσια συμμετοχή σε παρόμοιες συγγραφικές δουλειές αλλά και μεταφράσεις για εκδοτικούς οίκους του εσωτερικού. Από ένα έμπειρο συγγραφικό χέρι λοιπόν, προέρχεται η ιστορία επιστημονικής φαντασίας που θα διαβάσουμε, μία επίσκεψη σε έναν ξεχασμένο πλανήτη, ένα πλήρωμα διαστημικού σκάφους που έχει πολλά ακόμη να μάθει. Μία παράλληλη περιήγηση στα ερείπια του σήμερα και τα μεγαλεία του χθες, ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, για αυτούς που η ιστορία δεν έχει πλέον ουσιαστική σημασία. Όλα αυτά μέσα σε μία μείξη μελλοντικής τεχνολογίας και ‘πρωτόγονων’ ερειπωμένων τόπων. Η επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες δεν ήταν ποτέ τόσο περιπετειώδης…

13η ιστορία το ‘Σκοτεινή παρακαταθήκη’ του Γιώργου Δούρβα και η ιστορία μας πηγαίνει στην γειτονική Ιταλία, τόπο διαμονής του συγγραφέα. Η υπόθεση ξεκινά με μία διαφαινόμενη τρομοκρατική ενέργεια και τον λαβύρινθο στοιχείων που οι δύο ερευνητές της Ιταλικής αστυνομίας καλούνται να επιλύσουν. Όταν το φώς της δημοσιότητας όμως πέφτει επάνω στον ένα και μας οδηγεί να παρακολουθούμε την προσωπική του πορεία, το κείμενο κρύβει ασταμάτητες εκπλήξεις. Έξυπνα δοσμένο και περιγραφικό, άρτιο στην ιστορία της τέχνης, ανέκδοτο και μυστηριώδες. Ότι πρέπει για μία μοναδική βόλτα μυστηρίου στην Γκαλερί ντελι Ουφίτσι της Φλωρεντίας…

Η 14η ιστορία του βιβλίου ανήκει στον Βασίλη Γεωργόπουλο και έχει τίτλο ‘Ονειροναύτες’. Ένα επιστημονικό πείραμα έρχεται για να σώσει τον ταραγμένο κόσμο ενός παιδιού. Μία ορθολογίστρια και ένα απίστευτο ταξίδι στην ζώνη όπου εμπλέκονται το πραγματικό με το φανταστικό, σε ένα χώρο με εύπλαστες διαστάσεις και σκοτεινή ενέργεια. Ένα εγχείρημα επικίνδυνο για όλους, που εξελίσσεται ακόμη πιο επικίνδυνα όσο περνάει η ώρα. Στα κρίσιμα λεπτά που κυλάνε στις σελίδες της ιστορίας, ο Βασίλης περιγράφει έναν προσωπικό αγώνα, μία νίκη ενάντια στους προσωποποιημένους φόβους μας, μία νίκη της φιλίας και της ανθρώπινης θέλησης. Ένα εξαιρετικό κείμενο και μία δυνατή αφήγηση.

‘Τα στενά του Καν-Μου’ είναι η 15η ιστορία του Αντίθετο Ημισφαίριο ΙΙΙ και δημιουργός της ο Μανώλης Φραγγίδης. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε έναν εικαστικό, σκηνοθέτη και δημιουργό κόμικς με θαυμαστή παρουσία στον χώρο των τεχνών. Στην ιστορία του, μία γνήσια Ιαπωνική αφήγηση, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χαρακτηριστικά της Ιαπωνικής κοινωνίας και κουλτούρας του 16ου και 17ου αιώνα. Ο κώδικας του πολεμιστή, τα χρώματα και οι εικόνες του τοπίου, ο οπλισμός και το γαλάζιο κιμονό του ήρωα. Σκηνές που εντυπωσιάζουν με την λεπτομέρεια στην περιγραφή και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Ένα πραγματικό γεγονός, σε μία συγγραφική μεταφορά δοσμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ανέκδοτο όπου πρέπει, κοφτερό και συντομότερο από μία ανάσα κάπου αλλού, γεμάτο τιμή και αξιοπρέπεια σε όλη του την διάρκεια. Κορυφαίο.

Η 16η ιστορία που κλείνει την ανθολογία μας είναι η ‘Σελίδα 65’ του Κωνσταντίνου Ψύχα. Ένα κείμενο μοντέρνου τρόμου, βουτηγμένο λίγο στον S. King και περίεργο όσο πολλά από τα επεισόδια του Tales from the Crypt. Πάλι ένα βιβλίο κλέβει την παράσταση, μία παρανοϊκή τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην ζωή του ήρωα μας. Από έναν βλάσφημο μοντέρνο νεαρό σε ένα πολύ κακό όνειρο, εάν είναι όνειρο αυτό που διαβάζουμε πως βιώνει. Μία ιστορία με άφθονη ενέργεια, διαδοχικές ζωντανές εικόνες και ανατρεπτικό τέλος.

Σημεία πώλησης του Αντίθετο Ημισφαίριο 3 (η λίστα θα ανανεώνεται με νέα σημεία):

1) Η Άγνωστη Καντάθ

Βιβλιοπωλείο / Εκδόσεις

Αιμιλιανού Γρεβενών 6
(Πλατεία Ναυαρίνου)
T.K. 546 21 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 227010, 2310 229060
fax: 2310 229060
email: info@kadath.gr
http://www.kadath.gr

2) Cosmic Realms comics

Νικηφόρου Φωκά 31 και Αιμιλιανού Γρεβενών 8 – Πλατεία Ιπποδρομίου

54621- Θεσσαλονίκη

ΤΗΛ : 23130-39190

info@cosmicrealms.gr
www.cosmicrealms.gr

Comments

Comments are closed.