ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!!

Στις 15 Ιουνίου παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων, στη Βάση Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης, βασισμένο στην περιπέτεια μιας ομάδας νέων ναυτικών στη θάλασσα, στα πλαίσια του summer camp των Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελούσαν παιδιά από τις τάξεις του νηπιαγωγείου έως και την ΣΤ’ Δημοτικού. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις ναυτοπροσκοπικές λέμβους και τον εξαρτισμό τους, έμαθαν παραγγέλματα κωπηλασίας, τα οποία εκτέλεσαν (εν όρμο), έφτιαξαν κόμπους και εν συνεχεία έπαιξαν το περιπετειώδες παιχνίδι ναυτικού περιεχομένου. Ήταν εξαιρετικές οι στιγμές και μεγάλη η επιτυχία του δρώμενου, τόση ώστε να ξεκινήσουμε μια μόνιμη συνεργασία με τη Βάση Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια βιωματική και διασκεδαστική επαφή με την θάλασσα και τη γνώση αυτής, σε συνεργασία με ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια με την ανάδειξη της παράδοσης μας.

Η Βάση Ναυτοπροσκόπων

Η ιστορία της Βάσης Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης αρχίζει από το 1958, όταν μετά από μεγάλες προσπάθειες του τότε Τοπικού Εφόρου Λευκού Πύργου, Αλέξανδρου Ιωσηφίδη και του σημερινού επίτιμου Γενικού Εφόρου Δημητρίου Μακρίδη, παραχωρείται η χρήση προς το Σ.Ε.Π. τμήματος του στρατοπέδου Κόδρα, στα παλαιά απολυμαντήρια Καλαμαριάς. Η απότομη πλαγιά, μετά από πραγματικά ηρωικές προσπάθειες πολλών Ναυτοπροσκόπων του Λευκού Πύργου, μεταβάλλεται στο σημερινό  καύχημα του Ελληνικού Προσκοπισμού και της ειδικότητας των Ναυτοπροσκόπων.

Ενδεικτικό είναι ότι το 1964, ο τ. Αρχηγός του Gilwell κ. John Therman που ήταν επικεφαλής της παγκόσμιας Προσκοπικής εκπαίδευσης, όταν επισκέφθηκε τη Βάση Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης, σε μια επιστολή του έγραψε τα παρακάτω λόγια: “Επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι παρ’ όλο που ήρθα σε επαφή   – με την ευκαιρία του ταξιδιού μου μέχρι την Άπω Ανατολή – με τεράστιο αριθμό Προσκοπικών Ομάδων, σε καμία από τις χώρες που επισκέφθηκα δεν συνάντησα ούτε είδα κάτι όμοιο με τον ενθουσιασμό, τις ικανότητες  και τις εγκαταστάσεις των Ναυτοπροσκόπων σας, αμφιβάλλω δε πάρα πολύ εάν υπάρχει κάτι καλύτερο σε όλο τον κόσμο”.

Με την πάροδο του χρόνου στη Βάση Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η διαμόρφωση της απότομης πλαγιάς  σε τρία πρανή, η κατασκευή τριών νεωσοίκων, του ναυπηγείου όπου κατασκευάστηκαν πολλά Ναυτοπροσκοπικά σκάφη για όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, του χώρου εκπαιδεύσεων και του  χώρου τροπαίων και εντευκτηρίου Βαθμοφόρων, το κτίριο γραφείων της Τοπικής Εφορείας Λευκού Πύργου-Ναυτοπροσκόπων πους στεγάζει σήμερα τον φύλακα, καθώς και το όμορφο βαγόνι-γραφείο της ΄Ένωσης Παλαιών Ναυτοπροσκόπων .Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στέκει σεμνά στην είσοδο της Βάσης, δίπλα στον χώρο πυράς, για να μας θυμίζει τον προστάτη ΄Άγιο των Ναυτικών.

Μέσα στους νεωσοίκους φυλάσσονται 24 δεκάκωποι λέμβοι και πλήθος αγωνιστικών σκαφών.

Η Βάση Ναυτοπροσκόπων διαθέτει κεντρική θέρμανση, κοιτώνα με 30 κρεβάτια και aircondition, λουτήρες, w.c., κουζίνα και τραπεζαρία, ενώ για την εκπαιδευτική δραστηριότητα σχολών διατίθενται διευκολύνσεις κάθε είδους.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα Προσκοπικά τμήματα έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στους υπαίθριους χώρους που είναι άφθονοι, ενώ εάν επιθυμούν Ναυτοπροσκοπική δραστηριότητα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΄Εφορο Ναυτοπροσκόπων της Π.Ε.Θ., ή τους Τοπικούς Εφόρους των οποίων τα Συστήματα διαθέτουν λέμβο ( Λ. Πύργου, Αναλήψεως, Καλαμαριάς, Ανθεμούντος).

Η Βάση Θεσσαλονίκης βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στη Καλαμαριά και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αστική συγκοινωνία. Αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για περιήγηση στην πόλη ή τα περίχωρα και τη Χαλκιδική.

Η Βάση Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης “Νικόλαος Πρίντζιος” είναι τόπος πραγματοποίησης μεγάλων εθνικών και Διεθνών Προσκοπικών δράσεων όπως της 1ης Πανευρωπαϊκής Ναυτοπροσκοπικής Regatta 1966 και της 4ης Διεθνούς Ναυτοπροσκοπικής Regatta 2003, καθώς και κοινωνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως ο αγιασμός των υδάτων στα Θεοφάνια.

Το όνομά της παραπέμπει στον άνθρωπο που έδωσε τη ψυχή του για να γίνει η Βάση το καμάρι όλων των Ναυτοπροσκόπων, στον αείμνηστο Νικόλαο Πρίντζιο, πρώτο Αρχηγό Βάσης, Τοπικό έφορο Λευκού Πύργου και Περιφερειακό έφορο Θεσσαλονίκης.

Το παιχνίδι

Διάρκεια: 90-110 λεπτά

Σχολεία: Για τις τάξεις Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ του δημοτικού αλλά και για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Ιδιώτες: Οποιαδήποτε ομάδα έως και 18 άτομα, με μέλη από 8 ετών και άνω

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά

Για ερωτήσεις, απορίες, διευκρινήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Gamecraft μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

Gamecraft
Παιχνίδια ρόλων – Διαδραστικά παιχνίδια – Διοργάνωση εκδηλώσεων
Κρήτης 53, 54646, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο/Fax: 2310328317 – Cel: 6971722571
www.gamecraft.gr
info@gamecraft.gr
Facebook: Gamecraft.gr
Twitter:  Gamecraft_gr
Instagram: Gamecraft

Comments

Comments are closed.