Σε μία ακόμη επιτυχημένη συνεργασία της Gamecraft με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2010.  Στα πλαίσια του εορτασμού στις 18 Μαίου 2010, η ομάδα μας πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Μαίου ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων στίς αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Το ‘μυστήριο από το Βυζάντιο’ προσέλκυσε 65 παίκτες σε 7 ομάδες και διήρκεσε από τις 11.00 έως τις 14.00 μμ. Τέσσερις αφηγητές ‘έπαιξαν’ με την ομάδα σε ένα φανταστικό ταξίδι, χρησιμοποιώντας από τις νότες της Βυζαντινής μουσικής έως και τις υπερ ευχής αφιερωματικές επιγραφές, τις οποίες οι παίκτες έπρεπε να ‘διαβάσουν’ σωστά για να συνεχίσουν την μυστηριώδη αναζήτηση τους. Μία αναζήτηση που περιλάμβανε πολύ περισσότερες δοκιμασίες, οι οποίες θέλουμε να πιστεύουμε πως διασκέδασαν με την αφηγηματική τους πλοκή αλλά παράλληλα ενημέρωσαν ιστορικά τους φίλους του Μουσείου που έλαβαν μέρος.

Για μία ακόμη φορά το παιχνίδι ρόλων πραγματοποιήθηκε και στην Αγγλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες της συγκεκριμένης ομάδας εντυπωσίασαν με την ζωντάνια και την ευρηματικότητα τους τον Γρηγόρη που ήταν ο αφηγητής. Με τέτοιες ομάδες το παιχνίδι ρόλων γίνεται κάτι παραπάνω από διασκέδαση και επιμόρφωση…

Επίσης μία ομάδα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το σχολείο Νεοελληνικής Γλώσσας απαρτιζόμενο από φοιτητές που έχουν έρθει στην χώρα μας από το εξωτερικό, με σκοπό την μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας. Ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία τους.

Εμείς να ευχαριστήσουμε για μία ακόμη φορά το ΜΒΠ και τις υπεύθυνες των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εύα και Ιουλία για μία εξαιρετική συνεργασία.

Φωτογραφικό υλικό:

1. ο Γρηγόρης ξεκινώντας με την πρώτη ομάδα

2. Ο Γρηγόρης στην Αγγλική…

3. Ο Άλκης με την δική του ομάδα

4. Οι φοιτητές της Νεοελληνικής Γλώσσας ανακαλύπτουν την λύση του μυστηρίου

5. Τώρα που βρήκατε το μυστικό αντικείμενο…θα το πάρω εγώ!

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ICOM. Ο φετινός εορτασμός έχει τον τίτλο «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη». Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες με τα 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών).

Εκτός από το ζωντανό παιχνίδι ρόλων θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες δραστηριότητες:

Κυριακή 23 Μαΐου

«Με αφορμή μια τοιχογραφία»

Εκπαιδευτική δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες, με βάση το ειδικό έντυπο που διατίθεται στο Μουσείο.

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης των 5Μ με τίτλο «5 Ματιές στην ανθρώπινη μορφή»

Comments

Comments are closed.