Επιστρέφουμε από την καλοκαιρινή ανάπαυλα με πολύ όρεξη για δουλειά. Φαίνεται πάντως ότι η Gamecraft δεν θα προλαβαίνει το φετινό φθινόπωρο! Ξεκινάμε με τις επισημοποιημένες συνεργασίες και συζητάμε πολλές ακόμη μέσα στους επόμενους δύο μόλις μήνες!

Έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (30 Σεπτεμβρίου 2011 – 31 Ιανουαρίου 2012)

Τις σχέσεις  και αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου  και Αράβων, από τον 7ο αιώνα –οπότε λαμβάνουν χώρα οι επιθετικοί πόλεμοι των Αράβων εναντίον των Βυζαντινών– έως το 1453 –Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς–, αναδεικνύει η έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Η έκθεση συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 3ης Μπιενάλε 2011 της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των «Πέντε Μουσείων», ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη. Σταυροδρόμι Πολιτισμών», το οποίο έχει ως θέμα, το 2011, τη Μέση Ανατολή. Το «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων από τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάδειξη της πόλης ως πολιτιστική μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, δίνοντάς της την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει ξανά στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος της  έκθεσης είναι να αναδειχθούν οι πολλές πτυχές, γνωστές ή λιγότερο γνωστές των δυο πολιτισμών μέσα από την επαφή τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ειρηνικές πολιτιστικές ανταλλαγές στους τομείς των γραμμάτων και της τέχνης.

Οι θεματικές  ενότητες και υποενότητες, οι οποίες θα υποστηρίζονται με κείμενα, χάρτες και εκθέματα, περιλαμβάνουν 105 έργα, 101 αυθεντικά (νομίσματα, χειρόγραφα, κοσμήματα, αγγεία, σταθμία, εικόνες, μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες) και 4 αντίγραφα. Όλα τα επιλεγμένα προς παρουσίαση έργα προέρχονται από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά, με εισαγωγικά κείμενα από έγκριτους μελετητές  και λήμματα. Θα πλαισιώνεται επίσης από διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα  για παιδιά και ενήλικες, αφηγήσεις αραβικών παραμυθιών, παιχνίδια ρόλων, συναυλίες βυζαντινής και αραβικής μουσικής, προβολές ταινιών.

Η Gamecraft θα εμφανιστεί σε επιλεγμένες ημερομηνίες και κατά την διάρκεια της έκθεσης θα υλοποιήσει ένα παιχνίδι ρόλων που αναμένεται συναρπαστικό, καθώς όλες οι επιρροές από Σαρακηνούς πειρατές, πολιορκίες της Θεσσαλονίκης, υγρό πυρ, βυζαντινούς ακρίτες και άλλα, μας κάνουν να προετοιμάζουμε κάτι εκπαιδευτικό αλλά πολύ κινηματογραφικό… Σύντομα θα δοθούν οι απαραίτητες λεπτομέρειες και οι ακριβείς ημερομηνίες των παιχνιδιών για αυτή την εκδήλωση.

 

Ευρωπαικές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (24 – 25 Σεπτεμβρίου 2011)

Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα “Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά”, δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι το άνοιγμα προς το πλατύ κοινό μνημείων και χώρων δύσκολα προσβάσιμων τον υπόλοιπο χρόνο. Η επιλογή τέτοιων χώρων έχει σκοπό την πρόκληση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά του κοινού, αφού πρόκειται για μνημεία άγνωστα σ’ αυτό και επομένως απαλλαγμένα από το βάρος προηγούμενων “ερμηνειών”. Οι ΕΗΠΚ είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς. Κάθε χώρα αποφασίζει το θέμα του εορτασμού της, με γνώμονα πάντοτε την προβολή τόσο της τοπικής όσο και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Για φέτος η Gamecraft σχεδιάζει το καινούργιο παιχνίδι ρόλων που θα λάβει χώρα στο μουσείο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2011. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν αποκαλύπτονται για να μην χαλάσουμε την έκπληξη!

 

Αρκετές ακόμη εκδηλώσεις είναι σε στάδιο σχεδιασμού. Η Gamecraft παρουσιάζει σταθερά ανερχόμενη παρουσία σε σημαντικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ η δημιουργική της ικανότητα ‘παράγει’ σωρεία πρωτότυπων ιδεών. Καλό και δημιουργικό χειμώνα σε όλους!

 

 

Comments

Comments are closed.