Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει σε συνεργασία με την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε., το τετραήμερο από 6 έως και 9 Οκτωβρίου 2011 στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελληνίας εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες» που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς (πλατεία Δικαστηρίων) της Θεσσαλονίκης και έχει θέμα:

«Νερό σε μία Ρωμαϊκή Αγορά:

μια καθημερινή ανάγκη, μια καθημερινή απόλαυση».

 Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: κ. Χριστίνα Μουσταντάμη, Σταμάτης Χατζητουλούσης, τηλ. 2310-801402

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

1)  Παιχνίδι ρόλων που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Gamecraft στο εσωτερικό του χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς με τίτλο: ‘Αγοραίον ύδωρ

για παιδιά άνω των 11 ετών (Ε΄ Δημοτικού) και ενήλικες:

«…Η μοίρα επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες θα παίξουν τους ρόλους των πολιτών που εμπλέκονται σε μία περίεργη υπόθεση δολιοφθοράς των αποθεμάτων νερού στην Ρωμαϊκή Αγορά. Ποιος κρύβεται πίσω από την αποτρόπαια αυτή πράξη; Πώς θα φτάσουν στον πραγματικό υπαίτιο; Τι πρέπει να κάνουν και πόσο γρήγορα θα πρέπει να αντιδράσουν;»

 Ένα παιχνίδι με υπόβαθρο μία υπόθεση μυστηρίου που θα διασκεδάσει, αλλά και θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες.

Ημέρες:

Ώρες έναρξης:

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Οκτωβρίου:

9:00, 10:30, 12:00

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου:

10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00

Διάρκεια παιχνιδιού: 90 λεπτά

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 15 άτομα

 

2) Παιχνίδια για παιδιά από 6 έως 12 ετών με τον γενικό τίτλο:

«Τα κάνουμε μούσκεμα με την ομάδα του δημιουργικού βιβλιοπωλείου: Κάτι γίνεται»

  • Αναζήτηση σύνθετων λέξεων που εμπεριέχουν τη λέξη νερό με επίδειξη φωτογραφιών των αντικειμένων (νερομπογιά, νεροχύτης, νεροβούβαλος, νεροχελώνα, νεροκουβαλητής, νερόβραστο, νερόμυλος, νεροπότηρο, κτλ) και αναφορά στη σημασία τους. Παροιμίες και εκφράσεις με το νερό («μια τρύπα στο νερό, πνίγεται σε μια κιουταλιά νερό, ξέρει το μάθημα νεράκι»).
  • Παιχνίδι γνώσεων με ερωτοαποκρίσεις πολλαπλής επιλογής για το νερό.
  • Παρουσίαση της λειτουργίας της δίκαιης κούπας του Πυθαγόρα – συζήτηση για τη σπατάλη του νερού, τη λειψυδρία και την αίσθηση του μέτρου των αρχαίων Ελλήνων.
  • Νεροσκυταλοδρομία.

Ημέρες:

Ώρες:

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

11:00 – 13:00

 

3) Έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

με θέμα την εικαστική προσέγγιση της χρήσης σχετικών χώρων από την ύστερη αρχαιότητα και τίτλο

«Τα μνημεία διηγούνται υδάτινες ιστορίες».

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Κάλλη Μπέλλου, Αργύρης Λιαπόπουλος, Φωτεινή Καραμούζη, Βασίλης Πιπέλιας, Σταύρος Νταγιούκλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Λίζη Πιστολά.

 

4) Παρουσίαση μέρους της έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) με θέμα:

«Νερό. Σταγόνες γνώσης»

που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Σταθμού ΣΥΝΤΑΓΜΑ του Αττικό Μετρό, από τις 2 έως 6 Φεβρουαρίου 2007).
 

5) Θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο:

Ημέρες:

Ώρες:

Καθημερινά (Πέμπτη έως Κυριακή):

10:00 – 10:45 και 12:00 – 12:45

Comments

Comments are closed.