Τελικά δεν γίνεσαι παιχνιδάς. Δεν σου έρχεται ‘στην πορεία’ η όρεξη και η διάθεση και η ανάγκη για παιχνίδι. Γεννιέσαι με αυτό το χάρισμα.

Δεν είναι θέμα χρημάτων, παρέας, πόλης ή επιρροών μόνο. Είναι κυρίως ταλέντο. Και το ταλέντο των παιδιών της Καβάλας χρησιμοποιήθηκε για ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

To 1o Φεστιβάλ επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιχνιδογνωσίας βρίσκεται λίγα λεπτά πρίν την επίσημη λήξη του (αυτή την στιγμή ο αρθρογράφος είναι πίσω στην Θεσσαλονίκη και έχει μετανιώσει πικρά που δεν έμεινε και σήμερα στην Καβάλα) και μπαίνει με βούλα στο καλεντάρι των ‘δυνατών’ εκθέσεων παιχνιδιών στρατηγικής και φαντασίας.

Εκείνο που ο αρθρογράφος μπορεί να κάνει και θα το πράξει ευθύς αμέσως, είναι να εξιστορήσει το πως πέρασε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου από τις 11.00 έως τις 21.30 που έμεινε στην πανέμορφη Καβάλα:

25/2 – 11.10: Φτάνουμε με τον Άλκη της Gamecraft στην Δημοτική Καπναποθήκη, πίσω από την Πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί μας κατεύθυναν τα παιδιά της Θέρμης απο το τηλέφωνο. Μένουμε με ανοιχτό το στόμα. Ένα επιβλητικό διατηρητέο κτίριο ακριβώς πίσω από την πλατεία, στην οποία είχαν ξεκινήσει τα δρώμενα του φεστιβάλ. Ζωντανή μουσική από 3 μαθητικά συγκροτήματα, ενώ ακούγεται από τους παρευρισκόμενους πως θα καταφτάσουν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι για να διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά, που μαζεύονται με τις μητέρες τους εκεί. Βλέπουμε με τα μάτια μας ένα μεγάλο επιδαπέδιο παιχνίδι να στήνεται στο πλακόστρωτο. Η πρώτη εντύπωση είναι εξαιρετική. Και ακόμη δεν μπήκαμε στο κτίριο…

Το πραγματοποιούμε και…να η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη! Το εσωτερικό του χώρου είναι καταπληκτικό και άριστα στημένο για τις ανάγκες του φεστιβάλ από τα παιδιά της διοργανωτικής. Στο βάθος βλέπω τον Γιώργο και τον Θωμά. Με τα παιδιά έχω συναντηθεί ξανά σε φεστιβάλ της Θέρμης. Ο Γιώργος είναι Master-GM (είναι όπως ακριβώς το ακούσατε και τίποτε λιγότερο) και ασχολείται με την κατασκευή ενός custom RPG κόσμου. Η θεματολογία του είναι παρμένη από την επιστημονική φαντασία και λέγεται Apocalypse. Αλλά γιαυτό θα μιλήσουμε σε λίγο…

Ο Θωμάς είναι φίλος του Γιώργου, μέλος του Ωρίωνα (ο πολιτιστικός σύλλογος φίλων επιτραπεζίων παιχνιδιών στρατηγικής και ρόλων με έδρα την Καβάλα. Ο διοργανωτής του φεστιβάλ) και της ομάδας διοργάνωσης. Ένας γνήσιος παίκτης και άνθρωπος. Αγκαλιές, φιλιά, χαιρετισμοί και τα πρώτα γέλια. Καλωσορίσατε, καλως σας βρήκαμε, καλή επιτυχία, καλό ξεκίνημα και πολλά άλλα. Ο Γιώργος μας κάνει μία σύντομη ξενάγηση στους χώρους του φεστιβάλ. Βλέπω Warhammer 40k με φιγούρες (βαμμένες και μη), βλέπω λογοτεχνία του φανταστικού, το Playhouse να δεσπόζει με την απόλυτη παρουσία του, ένας πάγκος με δουλειές του μοντελιστικού συλλόγου Καβάλας, άπειρα επιτραπέζια στημένα με τους διαιτητές -παιδιά του Ωρίωνα και μη- να προσκαλούν τον κόσμο για παιχνίδι. Στην διπλανή αίθουσα τα τραπέζια έχουν στηθεί και περιμένουν τους παίκτες στα καρτοπαίχνιδα και σε περισσότερα επιτραπέζια. Εμφανίζονται και κάποιοι ωριμότεροι από εμάς και μας ενημερώνουν πως θα στηθεί τουρνουά σκάκι από τον Σκακιστικό σύλλογο Καβάλας. ‘Μπράβο τα παιδιά’ σκέφτομαι. ‘Πανέξυπνη κίνηση. Όλη η πόλη είναι καλεσμένη στο φεστιβάλ.’.

Λίγο πιο εκεί είναι ο Βασίλης και ο Παντελής της Θέρμης. Μας ειδοποιούν πως ήρθαν 15 (!) άτομα για παιχνίδι. Κοιτάω στην διπλανή αίθουσα από όπου ήρθαμε. Πνιγμός από επισκέπτες…

Γνωρίζω τον Αντώνη και τον Χρήστο τον ‘Ελβετό’. ‘Εσύ είσαι ο Αλέκος Fallout?’ με ρωτάνε με άνεση. ‘Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα’ σκέφτομαι και γελάω φανερά. ‘Εγώ είμαι…θα το στρώσουμε μετά κανένα δίωρο?’ τους ρωτάω. Με αρπάζει από το μπράτσο ο Θωμάς. ‘Εννοείται, θα τους οργανώσω εγώ!’.

Καθόμαστε με τον Γιώργο, τον Παναγιώτη της Θέρμης και τον Χρήστο να συζητήσουμε το Apocalypse. Κανόνες, χαρακτήρες, αντικείμενα, τρόπος παιχνιδιού και ένα σωρό λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως. Δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις τον υπέρμετρο ενθουσιασμό ενός δημιουργού. Τα μάτια του Γιώργου έλαμπαν. Το υλικό του υπερπλήρες και πολύ καλό. Έκανε πολύ δουλειά σαν δημιουργός κόσμου και του αξίζουν μόνο συγχαρητήρια.

Μας αναλαμβάνει ο Αντώνης. ‘Θα παίξουμε Ikusa’ μου λέει. ΟΚ…αν και δεν είμαι καλός στα στρατηγικής…

Ομολογώ πως το χάρηκα. Ο Άλκης είναι κλάση ανώτερος παίκτης από εμένα σε τέτοια παιχνίδια και οργανώνεται σωστά. Εγώ προσπαθώ να μάθω και ακούω προσεκτικά τον Αντώνη όταν εξηγεί τους κανόνες. Παίζουμε…πολύ γέλιο…το καταευχαριστήθηκα.

Σειρά έχει η αγαπημένη μας συνήθεια. To RPG. Ένα μικρό κομματάκι από το προσφιλές Post Nuclear RPG setting που έχω σχεδιάσει, σε μία παρέα φίλων. Έρχονται και δύο κορίτσια από την Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν και να παίξουν. Δεν κράτησε όσο θέλαμε, αλλά ήταν ένα χαλαρωτικό δίωρο γεμάτο διασκέδαση. Ο χώρος πρέπει να κλείσει για σήμερα. Πηγαίνουμε για μία γρήγορη μπύρα πρίν την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

Τι να πω; Απόλυτη επιτυχία! Τα παιδιά ήταν οργανωτικό υπόδειγμα, ο κόσμος τους τίμησε με την παρουσία του και η θεματολογία γεμάτη ποικιλία και εκπλήξεις. Εύχομαι ολόψυχα αυτό το φεστιβάλ να συνεχιστεί γιατί με ενθουσίασε πάρα πολύ. Συγχαρητήρια στον Ωρίωνα για την άδεια χρήσης της παλιάς Καπναποθήκης και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Χωρίς να μπορώ να σχολιάσω την Κυριακή, μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μέρα, νομίζω πως το φεστιβάλ κρίνεται ως πολύ επιτυχημένο.

Παιδιά πάντα τέτοια και καλή επιτυχία σε όλες τις δημιουργικές σας αναζητήσεις.

Φεστιβάλ επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιχνιδογνωσίας στην Καβάλα, Κυρίες και Κύριοι! Πολύ μπροστά…!

 

Comments

Comments are closed.