Ξεκίνησαν τα παιχνίδια της Gamecraft στο Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων για το 2011. Σε παλαιότερο άρθρο όπου πρωτοαναφέρθηκε η έναρξη συνεργασίας, αναφέρεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε σε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους του ΛΕΜΜΘ.

Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία:
από την ομάδα Gamecraft
Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος σε μία περιπέτεια που διαδραματίζεται λίγο μετά το 1774 και την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, σε μία εποχή όπου με την ανάπτυξη του εμπορίου εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Οι παίκτες θα βρεθούν στη θέση φανταστικών εμπόρων της εποχής και θα κληθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά των υδροκίνητων μηχανών που βλέπουν στα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Με βάση τη γνώση της τεχνολογίας του νερόμυλου που ήδη είναι γνωστός από τον 1ο αι. π.Χ., θα κληθούν να ανασυνθέσουν και να καταστήσουν λειτουργικές τις υδροκίνητες μηχανές και τελικά να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους συμπατριώτες τους στον Βόρειο Ελλαδικό χώρο. Τέλος τα παιδιά θα συνομιλήσουν με φανταστικούς ήρωες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω των τοπικών ενδυμασιών.
Με το παιχνίδι αυτό οι μαθητές μέσα από μία οδύσσεια… αποκομίζουν όχι μόνο την τεχνική γνώση, αλλά και γνώση ανθρωπογεωγραφίας, εθίμων και συνθηκών που διαμόρφωσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας το ζητούμενο της ιστορίας στην οποία μετέχουν, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και βρίσκουν λύσεις ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους κατά την διάρκεια της εικονικής αυτής ‘περιπέτειας’.

4 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτο σχολείο που έπαιξε μαθαίνοντας μαζί μας, ήταν το Δημοτικό σχολείο Πενταλόφου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά μοιράστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν τους αφηγητές τους σε μία περιπετειώδη περιπλάνηση στις αίθουσες του Μουσείου. Πάνω από 2 ώρες παιχνιδιού, στο τέλος του οποίου τα παιδιά θυμόντουσαν λεπτομέρειες από όλα τα εκθέματα του Μουσείου που τους παρουσιάστηκαν.  Οι αφηγητές δέχτηκαν τα θερμά συγχαρητήρια των συνοδών δασκάλων του σχολείου καθώς ‘η δραματοποίηση’ όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αποτέλεσε σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο κατα την διάρκεια του παιχνιδιού. Η πρεμιέρα στέφηκε με επιτυχία, με την ομάδα να θέλει να ευχαριστήσει θερμά το Δημοτικό σχολείο Πενταλόφου Θεσσαλονίκης και τους συνοδούς δασκάλους. Τα παιδιά του σχολείου ήταν ‘διαβασμένα’, πολύ συνεργάσιμα και ορεξάτα για παιχνίδι.

Το παιχνίδι ρόλων ‘Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία’ από την ομάδα Gamecraft ξεκίνησε στο ΛΕΜΜΘ και θα συνεχιστεί. Επικοινωνήστε με την ομάδα στα στοιχεία επικοινωνίας μας ή με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΛΕΜΜΘ (τηλ. 2310 889840) για περισσότερες λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής. 

Comments

Comments are closed.