6
Ιαν
Ήρθε η ώρα.
Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο και με οδηγό την επιτυχία της 1ης έκδοσης που μας ενθουσίασε και μας όπλισε με περίσσεια όρεξη και δύναμη, ωριμότεροι και εμπειρότεροι σε θέματα εκδόσεων, εργαστήκαμε για να προκύψει το 2ο ‘Αντίθετο Ημισφαίριο’.
Χαριτολογώντας θα λέγαμε ‘Δια πυρός και σιδήρου’, έτσι, για να μοιάζει με τις εντυπωσιακές περιγραφές των συγγραφέων. Στην πραγματικότητα μέσα από ένα κυκεώνα προβλημάτων και άγχους, που αντικατοπτρίζουν και σαφώς παραπέμπουν στην δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει όλη η χώρα.
Τα στοιχήματα αυτή την φορά ήταν περισσότερα. Καταρχήν, πιο πολλές ιστορίες. Γιατί; Για μια πιο μεγάλη και περιεκτική έκδοση που θα αγκαλιάσει κι άλλους επίδοξους ερασιτέχνες συγγραφείς. Αυτή την φορά οι ιστορίες είναι δεκατρείς, ένα νούμερο ‘κόκκινο πανί’ για τους προληπτικούς, αλλά ταιριαστό με την χρονολογία.
(12 Ιανουαρίου 2013 – Μόλις προέκυψε και 14η ιστορία ‘Σκοτεινά φεγγάρια – Ημίφως Μέρος ΙΙ απο τον Αλέξανδρο Γιουβανέλλη)
Το επόμενο στοίχημα ήταν αυτό του καλύτερου εντύπου. Χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό θα πούμε πως αρτιότερος τεχνικά γίνεσαι με πολύ δουλειά και με τους κατάλληλους συνεργάτες. Σε αυτό τον τομέα κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και πιστεύουμε ακράδαντα πως θα διατηρήσουμε την, κατά γενική ομολογία, καλή ποιότητα του περσινού εντύπου. Ο Δημήτρης Παπαδέλης, σχεδιαστής της έκδοσης, φρόντισε γι’ αυτό.
Ποιοτικό και ποικίλο υλικό. Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Όσοι από τους ‘παλιούς’ του 1ου βιβλίου μπήκαν με τις ιστορίες τους και στο 2ο, συνεχίζουν την αφήγηση με αμείωτο ενθουσιασμό και ωριμότερο λόγο. Οι δε καινούργιοι… αξίζει να τους διαβάσετε για να καταλάβετε πως η ποιότητα ήταν πρωταρχικό τους μέλημα.
Το προωθητικό video teaser του βιβλίου
http://www.youtube.com/watch?v=sor2GPxW3jk
Όπως έγινε και στην πρώτη έκδοση, έτσι και τώρα θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια στις ιστορίες των συγγραφέων, με την σειρά που αυτοί εμφανίζονται στο ‘Αντίθετο Ημισφαίριο 2’.
Το βιβλίο ανοίγει με την ιστορία του Ναούμ Θεοδοσιάδη ‘Οι άνθρωποι της Παρασκευής’. Ο Μάκης και πάλι θα είναι η πύλη εισόδου του αναγνώστη στην ανθολογία μας. Και τι πιο εντυπωσιακό από μία μοντέρνα ιστορία που λέει την αλήθεια και μας θυμίζει το πόσο λεπτό και εύθραυστο είναι το όριο ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Μία θλιμμένη αφήγηση με πεντακάθαρο λόγο, σε μία κοινωνία που τσακίζει τα τέκνα της και τα μετατρέπει σε πληγωμένα αγρίμια. Ένα τέτοιο είναι και ο ήρωας του Μάκη. Μία μικρή μα τόσο τεράστια σε νόημα ιστορία.
Συνεχίζουμε με τον πρώτο από τους καινούργιους φίλους που συμμετέχουν στο βιβλίο. Το ‘Πεπρωμένο’ είναι μία ιστορία του Δημήτρη Λαγού, βασισμένη στην επική φαντασία. Είναι ένα χρονικό περιήγησης του Έαρλουν του σπαθοφόρου ιερέα στο πανάρχαιο δάσος του Κούρς-Αμισάρ. Είναι με το χέρι στην καρδιά, ένα εξαιρετικό κείμενο επικής φαντασίας που σε ταξιδεύει σαν παραμύθι, πολύχρωμο και ζωντανό, με πολύ καλογραμμένους διάλογους, ομοιογένεια στην δομή του και μια πολύ περιεκτική ιστορία.
Τρίτος έρχεται ο υποφαινόμενος για να πάρει την σειρά του μέσα στο βιβλίο με την ιστορία ‘Ήρωας για πάντα’. Πιστός θαυμαστής του αστυνομικού μυθιστορήματος σε νουάρ υπόβαθρο κατέθεσα την ιστορία προσπαθώντας να συγχωνεύσω και το φανταστικό σε ένα κράμα με ισόποσες δόσεις. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Κληβελαντ του μεσοπολέμου, όπου δύο στελέχη της αστυνομίας καταφτάνουν στο μέγαρο της εφημερίδας ‘Ο Ερευνητής’. Προς στιγμήν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τι πρόκειται να συμβεί. Η εξέλιξη της επίσκεψης των αστυνομικών σε αυτό το κτίριο, σε συνδυασμό με ένα αναπάντεχο συμβάν, εξυφαίνουν το μυστήριο που εμφανίζεται και ξεδιπλώνεται μέσα σε λίγες σελίδες.
Την σκυτάλη παίρνει ο Ηλίας Τσιάρας και η 4η ιστορία με τίτλο ‘Και οι τέσσερις ήταν υπέροχοι’. Άλλη μία επική φαντασία, αλλά αυτή την φορά με φανερά ανέκδοτο χαρακτήρα. Οι ήρωες δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται ή έτσι δείχνουν αλλά δεν είναι πάντα τόσο απλά τα πράγματα. Μία διαφορετική προσέγγιση στον κλασσικό χαρακτήρα πρότυπο της επικής φαντασίας, όπως ο Κόναν ή ο Γκάνταλφ. Διασκεδαστικότατη ιστορία με δυνατότητες συνέχειας σε περισσότερες ενότητες.
Η πέμπτη ιστορία ανήκει στον Άρη Δεληγιαννίδη και έρχεται από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Ο Άρης είναι σκηνοθέτης και ασχολείται ερασιτεχνικά με την συγγραφική. Το κείμενο που φιλοξενείται στις σελίδες μας είναι όμως πολύ ώριμο και καλογραμμένο. Η πρώτη ανάμνηση που αναδύθηκε μόλις διάβασα το ‘Σκόνη του τέλους’ ήταν εικόνες από το ρομπότ του Ασίμοφ. Επιστημονική φαντασία μέσα σε ένα δράμα ύπαρξης ή λόγου ύπαρξης αν θέλετε. Μεστό και πανέξυπνα δοσμένο κείμενο.
Συνέχεια με την Έλενα Καμαρλίγκου και το ‘Αναστασία’. Ομολογώ πως η εμφάνιση μίας κοπέλας στα περιεχόμενα του βιβλίου, αναβάθμισε το υλικό και κυρίως τις παραδοσιακές πηγές του. Η ιστορία της Έλενας είναι μοντέρνα και θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα μας. Είναι όμως φτιαγμένη μέσα σε μία πολύ έντεχνα σκοτεινή ατμόσφαιρα και η περιγραφή κάνει το κείμενο να μοιάζει προσωπική υπόθεση για καθέναν αναγνώστη. Είναι μία προσπάθεια στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια και έπεται συνέχεια.
Ο Μανώλης Ζαχαριάδης έρχεται στην έβδομη θέση με μία ιστορία επικής φαντασίας. ‘Ο τελευταίος τα παίρνει όλα’ λοιπόν και ενώ η μυρωδιά μπύρας και μισοψημένου κρέατος χτυπάει αλύπητα τα ρουθούνια του αναγνώστη στις πρώτες παραγράφους, σύντομα αποκαλύπτεται μία εκπληκτική ιστορία που όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται από απλότητα στην πλοκή αλλά απεναντίας μας εντυπωσιάζει με τις σεναριακές εναλλαγές της.
Όγδοη ιστορία είναι αυτή του Κώστα Παπαγιαννίδη με τίτλο ‘Ο άλλος Γρηγόρης’. Με μία φράση, τα πιο ωραία πράγματα είναι τα απλά. Ο Κώστας διάλεξε ένα μοντέρνο καθημερινό σενάριο με μπόλικη δόση πηγαίου χιούμορ και λίγο καρύκευμα από την παλιά ‘Ζώνη του Λυκόφωτος’. Ένα απλούστατο σενάριο που ευφραίνει την καρδιά οποιουδήποτε το διαβάσει και θα τον κάνει να γελάσει για περισσότερες από μία φορές. Απλό αλλά όχι απλουστευμένο, άρα ευφυές.
Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης και η ιστορία ‘Μόνο σκοτάδι’ είναι ένατος. Πρόκειται για μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με φόντο μία προσωπική ιστορία. Πρόκειται για τον αγώνα ενός ανθρώπου ενάντια στους βεβηλωτές του παρελθόντος του. Με έντεχνη εναλλαγή χρόνου και σκηνών, ο Παναγιώτης παρομοιάζει το κείμενο του σαν ένα κινηματογραφικό φιλμάκι που προβάλλει τα κομμάτια του δίνοντας σασπένς και έκδηλη δράση από την αρχή ως το τέλος της ιστορίας.
Ο Κώστας Ζαχόπουλος δεν χρειάζεται εισαγωγή και παρουσίαση. Τα κείμενα του με ενθουσίαζαν πάντοτε για την ποιότητα του λόγου και την μοναδική πολυχρωμία τους. Έτσι και στο ‘Βόλτα στην πόλη’ η ιστορία του Κου Δημήτρη είναι απλά σπουδαία. Ένας άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι, με τις παραξενιές και τις ιδιαιτερότητες του γίνεται φίλος με τον πιτσιρίκο γείτονα του. Αφοπλιστικό χιούμορ σε λίγες μόνο παραγράφους και μία μικρή ιστορία που φαντάζει ψωμωμένη μόλις την διαβάσει κανείς. Εκπληκτική εξέλιξη στο τέλος.
Η ιστορία επικής φαντασίας ‘Σκοτεινά Φεγγάρια – Ημίφως Μέρος ΙΙ’ του Αλέξανδρου Γιουβανέλλη συνεχίζει μία παραστατικότατη αφήγηση των περιπετειών του Βάλθεζαρ ντε Χόθ απο το 1ο βιβλίο. Είχα πεί χαρακτηριστικά πως η αφήγηση δημιουργεί εικόνες και παράγει ήχους με μοναδικό τρόπο. Ο Αλέξανδρος είναι εξαιρετικός σε αυτό. Σε ένα περιβάλλον που η κάθε λεπτομέρεια περιγράφεται με τα βέλτιστα χρώματα, ο ιππότης του προλαβαίνει να περάσει μέσα απο πολλαπλές δοκιμασίες και να σκιτσάρει στο μυαλό μας ένα εντυπωσιακό μίνι χρονικό. Η αύρα της μαγείας, ο ήχος των μετάλλων που συγκρούονται και κάθε διάλογος φτιάχνουν ένα επικό σκηνικό που ακόμη και οι εμπειρότεροι storytellers δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν τόσο αναλυτικά.
Ο Γιώργος Δούρβας είναι ο δωδέκατος της παρέας. ‘Μια ήσυχη πόλη’ δεν είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην πόλη που μας περιγράφει ο Γιώργος. Είναι όμως ένα κείμενο γεμάτο αγωνία για την συνέχεια. Είναι οι παράλληλες σκέψεις του ήρωα και η σκληρή πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει. Είναι η ανάγκη για να κερδηθούν δύο μάχες. Η προφανής και η εσωτερική του. Σε ένα σκοτεινό σενάριο γεμάτο ερωτήματα, ο Γιώργος καταφέρνει με ευκολία να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Μια εξαιρετική νέα εμφάνιση.
Ο Γιάννης Αγγελόπουλος και το ‘Το αινιγματικό κάλεσμα’ ‘συμμετέχουν στην έκδοση καταθέτοντας μία ιστορία αυτοθυσίας σε ένα περιβάλλον επικής φαντασίας. Ένας μάγιστρος μίας φανταστικής περιοχής και η πάλη του με το μεγάλο κακό. Ένας λοιμός που τσάκιζε την πόλη και η εκστρατεία του για να τον αντιμετωπίσει. Γρίφοι, θυσία και αδιάκοπη περιπέτεια είναι τα χαρακτηριστικά της διήγησης του Γιάννη. Ένα παραμύθι κρυμμένο μέσα σε ένα άλλο, ένας θρύλος που για λίγα λεπτά πήρε σάρκα και οστά.
Ο Κωσταντίνος Βαλαβάνης κλείνει την ανθολογία με το ‘Μέσα από τον καθρέπτη’. Μία ιστορία με δύο σκηνές, μία αφήγηση που ξεκινά αλλιώς και έμπειρα καταλήγει σε μία κατάσταση που κανείς δεν θα περίμενε. Ένα ατμοσφαιρικό παιχνίδι με τις εικόνες και την κατάληξη του να εκπλήσσει. Ο Κώστας συνεχίζει και στο 2ο βιβλίο να διατηρεί το επίπεδο της αφήγησης του απόλυτα συμπαγές. Θα κοιτάξετε μέσα από τον καθρέπτη αλλά να είστε προετοιμασμένοι για αυτό που θα δείτε…
Το “Αντίθετο Ημισφαίριο” θα πωλείται στο βιβλιοπωλείο “Η Άγνωστη Καντάθ” από τα τέλη Ιανουαρίου.
Η Άγνωστη Καντάθ – Βιβλιοπωλείο / Εκδόσεις
Αιμιλιανού Γρεβενών 6
(Πλατεία Ναυαρίνου)
T.K. 546 21 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 227010, 2310 229060
fax: 2310 229060
email: info@kadath.gr
http://www.kadath.gr
ΝΕΟ σημείο πώλησης!
ΚΑΪΣΣΑ Καλαμαριάς
Κατάστημα παιχνιδιών
Κωνσταντινουπόλεως 27 Καλαμαριά, Τ.Κ. 55132
Τηλ.: 2310449377
Βρείτε την διεύθυνση του καταστήματος εδώ
ΚΛ Books
Kl Books – 25ης Μαρτίου 39, ΤΚ: 54645, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310825325, Fax: 2310817442
email: kl_books@otenet.gr
Για οποιοδήποτε νέο σημείο πώλησης θα σας πληροφορούμε ενημερώνοντας αυτό το άρθρο στην σελίδα της Gamecraft.
Comments