ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑÏΟΣ 2013

Για τις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και για την Α’ και Β’ Γυμνασίου

 

Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για την Αρχαία Ιστορία

«Ο συλλέκτης»

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία όπως αυτή διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια.

 Σενάριο

Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Με αυτή την ιδιότητα καλούνται να μεταβούν σε μια πολυτελή έπαυλη, τόπο διαμονής του περιβόητου αρχαιοκάπηλου-συλλέκτη Μάρκου.

Εκεί εντοπίζουν την υπόγεια κρύπτη του συγκροτήματος όπου φυλάσσεται η παράνομη συλλογή του. Η ομάδα εισέρχεται στην κρύπτη για να καταγράψει και να επανακτήσει τα παράνομα αποκτηθέντα αντικείμενα. Η λατρεία του Μάρκου για οτιδήποτε αρχαίο και συλλεκτικό, σε συνδυασμό με την εμμονή του για αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέτρεψαν την κρύπτη σε έναν απόρθητο χώρο. Οι παίκτες ξαφνιασμένοι θα μπλέξουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την τεχνητή νοημοσύνη του Η/Υ ασφαλείας της κρύπτης Α.Δ.Η.Σ. Σε αυτή την αναμέτρηση, μοναδικό τους όπλο είναι οι γνώσεις και η ευστροφία τους.

 

Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για τη Βυζαντινή Ιστορία

«Στα ίχνη του πορφυρού κώδικα»

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στη Βυζαντινή Ιστορία, όπως αυτή διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια.

Ο «Πορφυρούς κώδικας» (5ος αιώνας μ.Χ) είναι το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο  ευαγγέλιο στον κόσμο. Ανήκει σε βίβλο που δημιουργήθηκε κατά παραγγελία από τον Μ. Κωνσταντίνο για να δοθεί ως δώρο στη νεοϊδρυθείσα αρχιεπισκοπή  Κωνσταντινούπολης. Κλάπηκε από τους σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. και κομμάτια της βρέθηκαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Το 1895 μ.Χ. ο τσάρος Νικόλαος ο 2ος τη συγκέντρωσε και τη μετέφερε στη Ρωσία. Η σελίδα που εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών βρισκόταν στην κατοχή προσφυγών της Καισαρείας που τη διέσωσαν και την παρέδωσαν κατόπιν ζήτησης από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Σενάριο

Η άλωση της Πόλης από τον στρατό της Δ΄ σταυροφορίας είναι γεγονός (Απρίλιος 1204 μ.Χ.), με τους παίκτες να είναι βυζαντινοί πολίτες της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν ήδη υπό κατοχή από το 1185 μ.Χ. Σύντομα η ομάδα των παιδιών που συμμετέχουν θα γίνει μάρτυρας μιας εκπληκτικής ανακάλυψης. Μπροστά τους ξετυλίγεται ξαφνικά και με αναπάντεχο τρόπο ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ένα αντικείμενο αμύθητης πνευματικής και υλικής αξίας, ένα βιβλίο πίστης και μεγαλοπρέπειας που κινδυνεύει να πέσει στα φιλάργυρα χέρια των Νορμανδών. Οι τελευταίοι φύλακές του το έχουν κρύψει με αριστοτεχνικό τρόπο, που μόνο οι πραγματικά άξιοι και ικανοί θα μπορούσαν να ανακαλύψουν. Μόλις ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα σε Βυζαντινούς και Νορμανδούς για την απόκτησή του…

Οι παίκτες θα επιλύσουν γρίφους βασισμένους στη Βυζαντινή Ιστορία και με ελεύθερο θεατρικό αυτοσχεδιασμό, παρουσία αφηγητή, θα μιλήσουν με χαρακτήρες της εποχής, προσπαθώντας να φτάσουν στην τελική λύση.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η ομάδα Gamecraft

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2310 260085 ή να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr

ΟΞΥΓΟΝΟ
Ανάσες πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 260085, e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
www.oxygono-metaixmio.gr


Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-21.00
Σάββατο: 10.00-15.00

Comments

Comments are closed.