Η Gamecraft εκκίνησε με κεκτημένη ταχύτητα και περίσσιο ενθουσιασμό τις εμφανίσεις της για την νέα περίοδο:

Ευρωπαικές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2013 – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τον τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

11.00 πμ και κάθε μισή ώρα ως τις 14.00 μμ: Παιχνίδι Ρόλων για ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών. Διάρκεια παιχνιδιού 1.30 ώρα.

“Μυστήριο από το παρελθόν”. Οι παίκτες πήραν μέρος σε μία ιστορία η οποία διαδραματίστηκε στη σημερινή εποχή, παίζοντας το ρόλο του…εαυτού τους. Έτσι χρησιμοποιώντας σύγχρονα εποπτικά μέσα ταξίδεψαν με τη φαντασία τους μέσα σε ιστορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, αναζήτησαν στοιχεία σε εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού το οποίο και επισκέφτηκαν, γνώρισαν πολλές περιόδους της Βυζαντινής ιστορίας παρατηρώντας εκθέματα, ξετυλίγοντας έτσι ένα σύγχρονο μυστήριο με προέλευση το παρελθόν. Ένα αντικείμενο πολύ μεγάλης ιστορικής αξίας είχε αποκτηθεί και κρυφτεί στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου κατά την περίοδο που η Θεσσαλονίκη τελούσε υπό νορμανδική κατοχή. Παρέμεινε στην θέση που ο τελευταίος Βυζαντινός πολίτης το άφησε; Υπήρχαν άλλοι που γνώριζαν αυτό το μυστικό;

Η ομάδα μας έπαιξε με 6 ομάδες σε σύνολο 83 παικτών!! Στις ευχάριστες εκπλήξεις της ημέρας, η συντριπτική πλειοψηφεία νέων παικτών στο ΜΒΠ, οι 2 από τις 6 ομάδες που πραγματοποίησαν το παιχνίδι στην Αγγλική γλώσσα και η μεγάλη προσέλευση ενηλίκων, όχι στο ρόλο του συνοδού μικρότερων ηλικιών, αλλά σε αυτό του ενεργού παίκτη! Η μεγάλη πληρότητα των ομάδων μας ενθουσίασε και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την παραδοχή των παιχνιδιών ρόλων στο ΜΒΠ Θεσσαλονίκης ως την σπουδαιότερη εμφάνιση μας σε δημόσιο πολιτιστικό φορέα της πόλης. Οπλισμένοι με μεγάλη ικανοποίηση από την εμφάνιση και την προσέλευση του κοινού, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για ένα νέο παιχνίδι και μία νέα περιπέτεια.

Ευρωπαικές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2013 – 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ν. Τρικάλων, Ν. Καρδίτσας)

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε με θεματική «Του χρόνου το πλήρωμα» την παρακάτω δράση:

Βυζαντινό κάστρο Τρικάλων – Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Διαδραστικό παιχνίδι ρόλων με αφορμή μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου με τίτλο «Η κλοπή» στο Κάστρο Τρικάλων από την ομάδα Gamecraft.  Η δράση απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό από 11 ετών και άνω. Οι ομάδες είχαν μέγιστο αριθμό τα 15 άτομα. Ώρες διεξαγωγής: 11 π.μ. – 2.30 μμ με είσοδο ομάδας κάθε μισή ώρα.

Οι ομάδες συμμετεχόντων κλήθηκαν να παραστήσουν τα μέλη ενός καραβανιού που έρχεται από την Ήπειρο με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη. Η στάση στο κάστρο είναι σχεδόν απαραίτητη, καθώς το σκοτάδι κάνει την εμφάνιση του.

Το καραβάνι με τους παίκτες μόλις έχει φτάσει και εισέλθει στο κάστρο. Είναι αργά το απόγευμα. Όσο σκοτεινιάζει γίνεται και πιο δύσκολη η πρόσβαση στην Θεσσαλονίκη. Η απόφαση για διανυκτέρευση εκεί, είναι επιτακτική. Αξίζει να σημειωθεί πως το κάστρο προσφέρει όλες τις δυνατότητες για ένα καραβάνι, όπως καταφύγιο, στέγη, τροφή αλλά και πλανόδιους έμπορους για αγορά φαγητού ή τεχνίτες για την πραγματοποίηση επισκευών. Το επόμενο πρωί οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τμήμα της Βυζαντινής φρουράς του κάστρου, η οποία πλησιάζει και τους κατηγορεί άδικα για την κλοπή ενός σεντουκιού με χρυσά νομίσματα. Το σεντούκι βρισκόταν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του φρούραρχου και η κλοπή του έγινε το βράδυ που μόλις πέρασε. Οι παίκτες ήταν το μοναδικό καραβάνι που μπήκε στο κάστρο το βράδυ άρα και οι μόνοι ‘ξένοι’ στον χώρο που κινούν τις υποψίες των ντόπιων. Ο διοικητής του αγήματος τους ενημερώνει πως οι πύλες του κάστρου έχουν κλείσει για να μην ξεφύγει κανείς και πως έχουν μέχρι την δύση του ήλιου για να βρουν το αντικείμενο ή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως δεν είναι αυτοί οι κλέφτες. Ο χρόνος και οι καταστάσεις κυλάνε εις βάρος τους…

Άψογη φιλοξενία και συνεργασία. 35 παίκτες έπαιξαν μαζί μας, γνωρίστηκαν με την Gamecraft και ενημερώθηκαν για το αντικείμενο της. Είναι τιμή μας και εύχαριστη πρόκληση, η αποστολή εκτός Θεσσαλονίκης και το παιχνίδι σε ένα χώρο ναι μεν άγνωστο και όχι εύκολα προσβάσιμο, αλλά πανέμορφο και πολύ καλοδιατηρημένο. Οι άνθρωποι της 19ης ΕΒΑ αξίζουν προσωπικά συγχαρητήρια και ευχαριστίες απο όλους μας για την επαγγελματική τους στάση. Εις το επανιδείν με νέα παιχνίδια στα Τρίκαλα!!

 

Έναρξη νέας συνεργασίας (4η συνεχή χρονιά) με το Λαογραφικό-Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

Κάθε Παρασκευή  11:15 πμ – 12:45 πμ: «Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία» (παιχνίδι ρόλων) για παιδιά της Πέμπτης και της Έκτης Δημοτικού και Γυμνασίου (2 τμήματα)

«Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία» από την δημιουργική ομάδα Gamecraft
Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος σε μία περιπέτεια που διαδραματίζεται λίγο μετά το 1774 και την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, οπότε με την ανάπτυξη του εμπορίου εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Οι παίκτες θα βρεθούν στη θέση φανταστικών εμπόρων της εποχής και θα κληθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά των υδροκίνητων μηχανών που βλέπουν στα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Με βάση τη γνώση της τεχνολογίας του νερόμυλου που ήδη είναι γνωστός από τον 1ο αι. π.Χ., θα κληθούν να ανασυνθέσουν και να καταστήσουν λειτουργικές τις υδροκίνητες μηχανές και τελικά να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους συμπατριώτες τους στον Βόρειο Ελλαδικό χώρο. Τέλος τα παιδιά θα συνομιλήσουν με φανταστικούς ήρωες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω των τοπικών ενδυμασιών.
Με το παιχνίδι αυτό οι μαθητές μέσα από μία οδύσσεια… αποκομίζουν όχι μόνο την τεχνική γνώση, αλλά και γνώση ανθρωπογεωγραφίας, εθίμων και συνθηκών που διαμόρφωσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας το ζητούμενο της ιστορίας στην οποία μετέχουν, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και βρίσκουν λύσεις ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους κατά την διάρκεια της εικονικής αυτής ‘περιπέτειας’.

Σημείωση: Παρακαλούμε, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ενημερώστε μας σύντομα για τη συμμετοχή σας.
Επικοινωνία: Βασ. Όλγας 68, Θεσ/νίκη. Τηλ.: 2310 889840, FAX: 2310 844848, email: lemm-th@otenet.gr
Ώρες επικοινωνίας: καθημερινά, 09:00 – 13:00

Comments

Comments are closed.