Το Κοινό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί σε τετραήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην περιπετειώδη αφήγηση από την Πέμπτη 27 Απριλίου έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Σε ποια κείμενα συναντούμε την περιπετειώδη αφήγηση; Ποια λογοτεχνικά είδη χαρακτηρίζει; Ποιος ο ρόλος και η ιδεολογική της λειτουργία στη σύγχρονη εποχή; Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς, φοιτητές και άνθρωποι που αγαπούν τη λογοτεχνική ανάγνωση και τη γραφή θα καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, αλλά και θα εμπλακούν δημιουργικά σε εργαστήρια και πολιτιστικές περιπατητικές διαδρομές, επιχειρώντας να αναδείξουν τη σημασία της περιπετειώδους αφήγησης για την έννοια και την ουσία της μυθοπλασίας. Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για τους φοιτητές του Π.Μ.Σ «Δημιουργική γραφή» και για ολόκληρο το κοινό της πόλης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 27/4/2017, 6.30-8.00 μ.μ.

Δημοτική βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής

Η περιφερειακή δημοτική βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως φιλοξενεί δίωρο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με θέμα: «Η περιπετειώδης αφήγηση στη δημιουργική γραφή».

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η γνωριμία με τη γραφή που διαθέτει ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά και η βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων με την παραγωγή προσωπικών γραπτών κειμένων. Πότε και πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια αφήγηση μυστηριώδης; Πώς δομούμε και συνθέτουμε μια ιστορία με περιπετειώδη πλοκή, ακολουθώντας γραμμική ή ακόμη και ελεύθερη εξέλιξη; Συγκρούσεις, κοινωνικός προβληματισμός και μηνύματα, δραματικές εντάσεις, αριστοτεχνικές ανατροπές, τι ρόλο αναλαμβάνουν να επιτελέσουν αυτά και άλλα γνωρίσματα της περιπετειώδους αφήγησης στη μυθοπλασία;

Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους είκοσι πέντε (25) με προτεραιότητα σε φοιτητές του Κοινού Διαπανεπιστημιακού (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή». Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Τηλέφωνο δηλώσεων συμμετοχής: Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, Θεσσαλονίκη), τηλέφωνο 2310315100, κυρία Μαλούση.

 

Παρασκευή 28/4/2017, 6.30-8.00 μ.μ.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Διημερίδα: «Ημέρες δημιουργικής γραφής – Η περιπετειώδης αφήγηση»

6.30 – 6.40 μ.μ. «Χαιρετισμός και σύντομη εισαγωγή στο γνωστικό αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής»

Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος – Αναπληρωτής Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

6.40 – 7.15 μ.μ. «Η μαγεία της αφήγησης»

Καρδάσης Βασίλειος – Πρόεδρος ΕΑΠ – Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.

7.15 – 7.50 μ.μ. «Περιπετειώδης αφήγηση και αστυνομικό μυθιστόρημα»

Μαρτινίδης Πέτρος – συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

7.50 – 8.00 μ.μ. Ερωτήματα κοινού – Συζήτηση

 

Σάββατο 29/4/2017, 6.30-8.00 μ.μ.

Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης (ΛΕΜΜΘ)

Διημερίδα: «Ημέρες δημιουργικής γραφής – Η περιπετειώδης αφήγηση»

6.30 – 6.55 μ.μ. «Η περιπετειώδης αφήγηση»

Λυκεσάς Απόστολος – Συγγραφέας, δημοσιογράφος

6.55 – 7.20 μ.μ. «Ένας κατάσκοπος μέσα στην ελληνική ηθογραφία! Μία δημιουργική αναπλαισίωση στο έργο του Βιζυηνού»

Μυρογιάννης Στράτος – ΣΕΠ ΕΑΠ

7.20 – 7.45 μ.μ. «Η αξία της πλοκής στη διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής»

Μυροφορίδης Αλέξανδρος – Μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή, Π.Δ.Μ.

7.45 – 8.00 μ.μ. Ερωτήματα κοινού – Συζήτηση

 

Κυριακή 30/4/2017, 11.00 π.μ. -2.00 μ.μ.

Κέντρο Θεσσαλονίκης

Πολιτιστική περιπατητική διαδρομή: «Εγκλήματα στην πόλη»

Πολιτιστική περιπατητική διαδρομή με διαδραστικό παιχνίδι στο κέντρο της πόλης, από τις dot2dot (ομάδα πολιτιστικών διαδρομών-ξεναγήσεων) και την Gamecraft (ομάδα διαδραστικών παιχνιδιών). Περιλαμβάνει πρωτότυπες ξεναγήσεις σε σημεία δολοφονιών γνωστών και άγνωστων πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23) με συνάντηση στις 11 π.μ. και σημείο τερματισμού τα Λαδάδικα έως τις 14.00. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους είκοσι πέντε (25) με προτεραιότητα σε φοιτητές του Κοινού Διαπανεπιστημιακού (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή». Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος δηλώσεων συμμετοχής: https://goo.gl/forms/oCtnd5kvCTygju4j2

Comments

Comments are closed.