H Gamecraft διοργανώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Οι θεματικές:

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής «Πεζογραφία: Γράφω διήγημα»
Ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, μπορεί να ξεκλειδώσει στον καθένα, τις συγγραφικές δυνατότητες που δεν γνώριζε πως κατέχει. Μπορεί να διαθέτει ταλέντο, αλλά χρειάζεται την κατάλληλη εργαλειοθήκη για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Γνωρίζει κανείς τα συστατικά που δομούν το μυθιστορηματικό σύμπαν; Έχει διακριτό χωροχρόνο όταν το επιθυμεί; Οι χαρακτήρες του είναι πολυδιάστατοι; Η αφήγηση διαμορφώνεται κατά βούληση; Υπάρχει πλοκή; Διαχειρίζεται σωστά την απαιτητική και περιορισμένη έκταση που του προσφέρει ένα διήγημα;
Όλα αυτά τα ερωτήματα χτίζουν και τον σκελετό μιας μυθιστορηματικής επινόησης. Πριν ξεκινήσει η αφήγηση –με τον ίδιο τρόπο και σκεπτικό η συγγραφή– πρέπει κανείς να γνωρίζει πώς θα δομήσει και θα υλοποιήσει την έμπνευσή του.

Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής «Αστυνομικής λογοτεχνίας και μυστηρίου»

Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια αφήγηση μυστηριώδης; Πώς σκαρώνουμε μια ιστορία με συναρπαστική πλοκή, ακολουθώντας γραμμική ή ακόμη και ελεύθερη εξέλιξη; Whodunits, κοινωνικός προβληματισμός, κινηματογραφική δράση, κρυμμένοι θησαυροί, αριστοτεχνικές ανατροπές, είναι λίγα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά μιας δημοφιλούς και διαρκώς ανερχόμενης τάσης στη λογοτεχνία. Ένα εργαστήριο γραφής με βιωματικές δράσεις, συνεντεύξεις και πολύπλευρη προσέγγιση. Απευθύνεται σε όλους τους φίλους της δημιουργικής γραφής και υπόσχεται μυστηριώδεις γραπτές αφηγήσεις.
Αρκετοί αναγνώστες υποστηρίζουν πως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εγγυάται μια ‘καλή ιστορία’. Στο μεταμοντέρνο κόσμο, συχνά η παραδοσιακή αφήγηση εγκαταλείπεται από συγγραφείς, ενώ παραμένει ανέπαφη στον πυρήνα της μυθιστορίας του εγκλήματος. Η δομή, η ροή και η εξέλιξη επιτρέπουν στον αναγνώστη να κατανοήσει τι συμβαίνει. Αναρωτιόμαστε ποιός, πώς, γιατί ή ίσως όλα αυτά μαζί. Η μοντέρνα γραφή μπορεί να μην απαιτεί πλέον ‘όλες τις άκρες δεμένες’ και στην περίπτωση του νουάρ είναι πιθανό να μην γίνουμε ποτέ μάρτυρες της απαιτούμενης δικαιοσύνης, όταν αυτή αντιπροσωπεύεται από τον ανθρώπινο νόμο. Είναι όμως ένα από τα χαρίσματα της αστυνομικής λογοτεχνίας, να σε ικανοποιεί με ένα τρόπο που η πραγματική ζωή αποτυγχάνει να το καταφέρει. Ο συγγραφέας Jonathan Kellerman το εισπράττει, ρωτώντας ένα συνταξιούχο αστυνομικό γιατί συνεχίζει να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα, όταν είχε περάσει όλη τη ζωή του εργαζόμενος στην επιβολή του νόμου. Ο αστυνομικός απάντησε: «Συλλαμβάνουμε τους κακούς σε ένα ποσοστό 60 με 70% των περιπτώσεων, εσείς τους τιμωρείτε πάντα».

Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής με παιχνίδι ρόλων για παιδιά

Έτοιμοι να γράψουμε ιστορίες;
• Με εντυπωσιακές περιγραφές
• Αισθήσεις και συναισθήματα (γράφω για τοπία, χρώματα, μυρωδιές, ήχους, κ.ά.)
• Με χαρακτήρες ήρωες, αστείους και σοβαρούς, περίεργους και μυστηριώδεις, πρωταγωνιστές στην αφήγηση μας!
• Σε υποθέσεις γεμάτες περιπέτεια, μυστήριο και αγωνία!
• Με το μάτι του συγγραφέα να αλλάζει και να μας τα περιγράφει διαφορετικά κάθε φορά!
Γράφουμε όλοι μαζί και εξασκούμαστε με κείμενα που προκύπτουν από τη διαδικασία, διαβάζουμε γνωστές διηγήσεις, αλλά και τα δικά μας κείμενα προσπαθώντας να βελτιωθούμε!

Η Gamecraft συνεργάζεται με τους παρακάτω βιβλιοχώρους, πολιτιστικούς χώρους και φορείς διοργάνωσης σεμιναρίων. Αναζητήστε περισσότερες λεπτομέρειες για τους νέους κύκλους εργαστηρίων στα στοιχεία επικοινωνίας των συνεργατών μας:

1. “Κήπος” σεμινάρια (Ορφανίδου 6, Κέντρο Θεσσαλονίκης, info@kipos-seminaria.gr, 2313078962)

α) Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής «Αστυνομικής λογοτεχνίας και μυστηρίου»

2. “Το Πράσινο Σύννεφο” ( Ι. Πασαλίδη 44-46, Καλαμαριά, 551 32, 2310454050)

α) Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής «Πεζογραφία: Γράφω διήγημα»

β) Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής «Αστυνομικής λογοτεχνίας και μυστηρίου»

3. Books and toys (Μ. Αλεξάνδρου 45, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, 2310778080)

α) Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής με παιχνίδι ρόλων για παιδιά

β) Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής «Πεζογραφία: Γράφω διήγημα»

 

Εισηγητής: Μυροφορίδης Αλέξανδρος (υποψήφιος διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή).

Comments

Comments are closed.