Στις 21 Απριλίου 2010 η Gamecraft συναντήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνάσιου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης με παιδιά της 2ης τάξης και τις συνοδούς καθηγήτριες τους. Σκοπός η διενέργεια ενός διαδραστικού παιχνιδιού στην κρύπτη και τους περιβάλλοντες χώρους του Ναού-σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης (παλαιοχριστιανικός). Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στην κρύπτη του βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου.
Πρίν από την ημέρα του παιχνιδιού, μία σειρά διαδοχικών επισκέψεων στον Ναό, έδωσαν στοιχεία για τον σχεδιασμό του παιχνιδιού. Επιλέχθηκαν γρίφοι και πνευματικές δοκιμασίες που θα ‘ζόριζαν’ το μυαλό των μικρών μας φίλων, αφήνοντας τους όμως σημαντικές γνώσεις συνδυασμένες με την χαρά του παιχνιδιού.
Λύστε μία συμμετρική φράση, αποκρυπτογραφήστε ένα σύνθετο μονόγραμμα (συμπίλημα), βρείτε που αναφέρονται τα ευρήματα όλων αυτών των δοκιμασιών και ενώστε τα μεταξύ τους για να προχωρήσετε παρακάτω, ήταν μερικά από τα πράγματα που ζητήσαμε από τα παιδιά τα οποία ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που μας έκανε να αισθανθούμε δικαιωμένοι που χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές για να πραγματοποιήσουμε μία εκπαιδευτική εκήλωση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας την Κα Μοσκοφίδου Μαρία, καθηγήτρια και συνοδό των παιδιών του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου για την πρωτοβουλία και την οργάνωση αυτής της συνάντησης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μία εκπαιδευτικός έχει την διάθεση και την κινητικότητα να πραγματοποιήσει μία διαφορετική και πρωτότυπη εκδήλωση. Γνώμη μας είναι πως σε τέτοιους δύσκολους και ‘περίεργους’ καιρούς, υπάρχουν αρκετά ‘λαμπερά’ παραδείγματα λειτουργών που κάνουν ακόμη και περισσότερα πράγματα από όσα τους ζητούνται καθημερινά. Τις θερμές μας ευχαριστίες και με το παραπάνω, στις συνοδούς καθηγήτριες του σχολείου για την επιτήρηση και την άψογη συνεργασία.
Τέλος ένα μεγάλο ‘ευχαριστούμε’ στα παιδιά του σχολείου που συμμετείχαν στο παιχνίδι. Όλα τα παιδιά (και όχι μόνο) λατρεύουν το παιχνίδι. Είναι τελικά ξεχωριστό να μπορείς και να βρίσκεις τον τρόπο να κρατήσεις το ενδιαφέρον ενός νεαρού, ο οποίος θα είχε στο μυαλό του πως πηγαίνει ‘σε άλλη μία εκπαιδευτική εκδρομή’.
Φωτογραφικό υλικό:
οι ομάδες ξεκινούν από την αυλή του Ναού
Ο Μανώλης σαν αφηγητής της Gamecraft και εμψυχωτής του παιχνιδιού (Φωτό 1)
Ο Μανώλης σαν αφηγητής της Gamecraft και εμψυχωτής του παιχνιδιού (Φωτό 2)
Ο Μανώλης σαν αφηγητής της Gamecraft και εμψυχωτής του παιχνιδιού (Φωτό 3)
Ο Κωνσταντίνος σαν αφηγητής της Gamecraft και εμψυχωτής του παιχνιδιού (Φωτό 1)
Ο Κωνσταντίνος σαν αφηγητής της Gamecraft και εμψυχωτής του παιχνιδιού (Φωτό 2)
Τα παιδιά επί το έργο της επίλυσης του συμπιλήματος
Ο Κωνσταντίνος μπροστά από μία επιγραφή στην κρύπτη του Ναού
Comments