ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  05-08 Μαίου

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Δ.Ε.Θ. από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2011, διοργανώνει παράλληλες πολιτιστικές δράσεις με τον τίτλο: « Περίπατος Πολιτισμού με το Δήμο Θεσσαλονίκης».

Πρόκειται για μια πολιτιστική διαδρομή που θα ενώσει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το πρόγραμμα του τετραημέρου, θα περιλαμβάνει λογοτεχνικές, μουσικές, γαστρονομικές και εικαστικές περιηγήσεις καθώς και δράσεις για παιδιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:

-Στα εγκαίνια της 8ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου  η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μουσικό χρώμα  με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.

-Στις 5 Μαΐου, στις 9 το βράδυ στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου :

Πάρτι με συγγραφείς στο ρόλο του dj.. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν :

1.Στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου, προβολή φωτογραφικών πορτρέτων, Eλλήνων και ξένων συγγραφέων με projector, του Στέφανου Τσιτσόπουλου .

2. Έκθεση γλυπτικών έργων Book Art και του έργου FLAG – XI / PEACE, Σημαία – ΧΙ / Ειρήνη, ειδικά κατασκευασμένου για την εκδήλωση, της καλλιτέχνιδας Χριστίνα Μήτρεντσε

3. Έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων συγγραφέων του περιοδικού Soul στο Μικρό Φουαγιέ του Δημαρχείου.

-Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο «Διανυκτέρευση στο μουσείο μια νύχτα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για παιδιά».

Στη διάρκεια της παραμονής τους και μέχρι την ώρα του ύπνου οι μικροί δημότες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δράσεις στους χώρους του μουσείου. 

Πρόκειται για μια μοναδική νυχτερινή εμπειρία που θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ‘sleepover’ στο μουσείο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή  καλώντας στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 2310277641 (ώρες: 08.00-15.00).

Στη διάρκεια της παραμονής τους και μέχρι την ώρα του ύπνου τα παιδιά θα ασχοληθούν με τις ακόλουθες δράσεις

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρές ηλικίες σε αίθουσες της έκθεσης από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου

2. Παιχνίδι ρόλων «Το χαμένο χρυσόβουλο» στις τρεις πρώτες αίθουσες του Μουσείου από τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft

Ένα παιχνίδι ρόλων στις 3 πρώτες αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του ΜΒΠ Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος των συμμετεχόντων θα είναι αυτός του πολίτη της Θεσσαλονίκης το 904 μ.χ (ή 6412 με βάση τους Βυζαντινούς!). Χρησιμοποιώντας την λογική ενός πολίτη εκείνης της εποχής θα πρέπει να γίνει ευρηματικός, αποφασιστικός αλλά και ηρωικός πολλές φορές, για να σώσει την κατάσταση σε μία πολιορκούμενη πόλη, γνωρίζοντας ουσιαστικές πληροφορίες για σημαντικά εκθέματα του Μουσείου.

3. Διαδραστική δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» από το Θέατρο Δρομολόγιο.

4. Πρόγραμμα παραδοσιακής βιβλιοδεσίας για παιδιά με τις βιβλιοδέτριες του Τμήματος Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Θ., Κόντη Κυριακή και Αλέκα Κούκη.

-Στις 7 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα διοργανωθεί μουσική – γαστρονομική εκδήλωση στον αίθριο χώρο του μουσείου, με ήχους από την Ανατολική Μεσόγειο από το συγκρότημα ARABESQUE. ‘Ταυτόχρονα θα υπάρχει μπουφές, όπου θα μπορεί το κοινό  να γευτεί “γεύσεις της Ανατολής”, βασισμένες σε ανατολίτικα παραμύθια, όπως θα τις εμπνευστεί και θα τις μαγειρέψει εκείνη την ώρα ο food blogger Δημήτρης Κοπαράνης. παράλληλα θα υπάρχει και μια γωνιά ανάγνωσης – ξεφυλλίσματος γαστρονομικών βιβλίων. Στο  μουσείο θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» για μια επιπλέον ώρα μετά τη λήξη της λειτουργίας του ,δηλαδή από τις 20.00 έως τις 21.00μμ, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ να την επισκεφτούν.

-Στις 8 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Μακεδονικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ξενάγηση στην έκθεση (με μειωμένο εισιτήριο) από την Στέλλα Αναστασάκη, Ιστορικό Τέχνης.  Συζήτηση με τίτλο  ‘Τα Φάρμακα της Ποίησης’ και αφορμή την έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst “New Religion” και το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη “Μελαγχολία Ιάσωνα Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή. 595 μ.Χ.”.

Ομιλητές. Γεωργία Πατερίδου (Πανεπιστήμιο Birmingham), διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο   Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δρ. Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στην έκθεση “New Religion” ο Βρετανός εικαστικός εξετάζει τη σχέση επιστήμης, θρησκείας και τέχνης και τη σημασία τους για το σύγχρονο άνθρωπο. Με αφορμή τη θεματική αυτή, οι ομιλητές θα εξερευνήσουν το ρόλο της τέχνης του λόγου, της πεζογραφίας και της ποίησης, ως μηχανισμών υπέρβασης της καθημερινότητας.

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων και ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης “New Religion”.

 

Με την συνεργασία των :

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας του Πολίτη,

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Χορηγός : PUBLIC στο πλαίσιο της εκστρατείας : «Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα. Το έχεις διαβάσει;»

Με την υποστήριξη : LIDL, XOYTOΣ

Comments

Comments are closed.