Μέσα στον Οκτώβρη ξεκινούν τα παιχνίδια της Gamecraft στο Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων για την περίοδο 2011-2012. Σε παλαιότερο άρθρο όπου πρωτοαναφέρθηκε η έναρξη συνεργασίας, αναφέρεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε σε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους του ΛΕΜΜΘ. Το παρουσιάζουμε ξανά σε αυτό το άρθρο για πρακτικούς λόγους.

Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία:
από την ομάδα Gamecraft
Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος σε μία περιπέτεια που διαδραματίζεται λίγο μετά το 1774 και την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, σε μία εποχή όπου με την ανάπτυξη του εμπορίου εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Οι παίκτες θα βρεθούν στη θέση φανταστικών εμπόρων της εποχής και θα κληθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά των υδροκίνητων μηχανών που βλέπουν στα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Με βάση τη γνώση της τεχνολογίας του νερόμυλου που ήδη είναι γνωστός από τον 1ο αι. π.Χ., θα κληθούν να ανασυνθέσουν και να καταστήσουν λειτουργικές τις υδροκίνητες μηχανές και τελικά να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους συμπατριώτες τους στον Βόρειο Ελλαδικό χώρο. Τέλος τα παιδιά θα συνομιλήσουν με φανταστικούς ήρωες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω των τοπικών ενδυμασιών.
Με το παιχνίδι αυτό οι μαθητές μέσα από μία οδύσσεια… αποκομίζουν όχι μόνο την τεχνική γνώση, αλλά και γνώση ανθρωπογεωγραφίας, εθίμων και συνθηκών που διαμόρφωσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας το ζητούμενο της ιστορίας στην οποία μετέχουν, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και βρίσκουν λύσεις ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους κατά την διάρκεια της εικονικής αυτής ‘περιπέτειας’.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία. Είναι για μαθητές της Τέταρτης τάξης Δημοτικού τουλάχιστον.

Για λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΛΕΜΜΘ  2310 889.840, 889.841 (Κος Αδαμίδης Γεώργιος)

Λεπτομέρειες για το Μουσείο και στο www.lemmth.gr

 

 

Comments

Comments are closed.