Θυμάμαι σαν σήμερα την πρώτη Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης στον χώρο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας. Κουβάλημα τα τραπέζια και τις καρέκλες, αφισοκόλληση, προετοιμασία καφέ, άνοιγμα και στήσιμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών (εκείνο τον Άκη πιανόταν η ψυχή μου να τον βλέπω να βγάζει ασταμάτητα μολυβένια στρατιωτάκια μέσα από πακέτα Καρέλια πλακέ, για να στήσει μία Ναπολεόντειο μάχη και όχι μόνο). Η Παρασκευή ήταν πάντα πιο πεσμένη απο κόσμο γιατί όλοι δούλευαν και η έκθεση έκλεινε σχετικά νωρίς. Το Σαββατοκύριακο όμως…

Η έκθεση παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης είναι πλέον θεσμός και παράδοση για την πόλη και έτσι πρέπει να παραμείνει. Εγώ προσωπικά από την 3η χρονιά του θεσμού και μετά είμαι απλά ένας φανατικός επισκέπτης. Εκεί είμαι σίγουρος ότι θα βρω γνώριμα πρόσωπα από παλιά με μεγάλη διάθεση για παιχνίδι. Πάντα πέφτω μέσα και με πιάνει η νοσταλγία της παλιάς Λέσχης Θεσσαλονίκης, εκεί όπου όλοι οι ‘παίκτες’ μαζευόντουσαν και περνούσαν τα βράδια τους γύρω από την οθόνη του αφηγητή ή από ένα επιτραπέζιο πεδίο μάχης. Τα παιδιά που την κράτησαν ανοιχτή είμαι σίγουρος ότι έχουν περισσότερες και πιο διασκεδαστικές ιστορίες να πούν…

Στο θέμα μας λοιπόν, η φετινή έκθεση παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης έγινε σε αίθουσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λεωφόρου Στρατού από τις 21-23 Μαίου 2010. Εκεί παρουσιάστηκαν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια ρόλων από ιδιώτες ή ομάδες παιχνιδιών που ασχολούνται με το αντικείμενο. Παλιοί και καινούργιοι έσμιξαν σε ένα μεγαλοφυές ποιοτικά μείγμα και διασκέδασαν παίζοντας για 2 ημέρες τα παιχνίδια που συνηθίζουν ή που θα ήθελαν να είχαν παίξει, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν. Τα πηγαδάκια του στύλ ‘ρε σύ το καινούργιο το RPG το είδες;’ παντού τριγύρω, επισκέπτες που δεν είχαν μυηθεί στην κουλτούρα να παρακολουθούν θαυμάζοντας την αφοσίωση και την θέρμη των βετεράνων και γενικά ο χώρος να φωταγωγείται από ζωντάνια. Επιτραπέζια, σενάρια παιχνιδιών ρόλων, φιγούρες, κόμικς, ζάρια και ότι μπορεί να βάλει ο υγιής νούς ενός παιχνιδά βρισκόταν αραδιασμένο στα τραπέζια της έκθεσης.

Εμείς να δώσουμε τα εύσημα μας σε ορισμένους ανθρώπους που το έχουν πάρει προσωπικά σχετικά με την διοργάνωση της έκθεσης κάθε χρόνο, όπως τον Άκη Γιάτσογλου και να ευχαριστήσουμε το ραδιόφωνο του 1055 Rock και τον παλιό gamer Νίκο Δαλαμπύρα για την επικοινωνιακή χορηγία. Χωρίς να υπάρχει πρόθεση να ξεχαστεί επίτηδες κάποιος, θα χαιρετήσω τους Νικόλα Μιχαηλίδη, Δημήτρη Δρίτσα και τα καταπληκτικά παιδιά της ομάδας παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θέρμης που επίσης δίνουν ασταμάτητα το παρόν κάθε χρονιά.

Παράλληλα με την δραστηριότητα των παιχνιδιών κυλούσε και μία έκθεση κόμικς αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων θα αφήσω τους υπόλοιπους να μας διαφωτίσουν σχετικά.

Εμείς ευχαριστούμε όσους οργάνωσαν την εκδήλωση και τους υποσχόμαστε ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε παρόντες και στο Νο 9 του χρόνου. Συγχαρητήρια σε όλους!

1. Αφίσα της 8ης έκθεσης

2. Έξι φωτό από τα τραπέζια και τις δραστηριότητες

Comments

Comments are closed.