Παιχνίδι ρόλων αστυνομικού μυστηρίου

24.05. – 14.06.2022

Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την Gamecraft creative agency σας προσκαλεί σε έναν μοναδικό κύκλο Role Playing Games εμπνευσμένων από αστυνομικά μυθιστορήματα γνωστών Γερμανών λογοτεχνών. Πάρτε μέρος και αναλάβετε ρόλους φανταστικών χαρακτήρων επηρεάζοντας άμεσα την εξέλιξη και την κατάληξη μιας περιπετειώδους αφήγησης.

Αγνοούμενοι

«Θέλω να μιλήσω με τους ντετέκτιβ Κίρχοφ και Φον Μπόντενσταϊν».

Ένα τηλεφώνημα αιφνιδιάζει το έμπειρο ζευγάρι ερευνητών. Οι Πία Κίρχοφ και Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν αναλαμβάνουν μία περίεργη υπόθεση, με πρώτο τους και μοναδικό στοιχείο την προτροπή της φωνής, στην άλλη άκρη της γραμμής. Μία υπόθεση που θα παγώσει όσο γρήγορα ξεκίνησε. Το «ατρόμητο» ζευγάρι της τοπικής αστυνομίας δεν θα δώσει σημάδια ζωής όταν η Υπηρεσία αποφασίσει να τους αναζητήσει. Έχουν εξαφανιστεί και το πρωτόκολλο σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται αμέσως. Η πρώτη κίνηση είναι να αναθέσουν την υπόθεση σε εσάς.

Το  Παιχνίδι

Στην υπόθεση του παιχνιδιού ρόλων με τίτλο «Αγνοούμενοι», η ομάδα των συμμετεχόντων θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει τις δεξιότητες των μελών της αλλά και την ομαδική της ικανότητα για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, με επιλογές που αλλάζουν τη ροή των εξελίξεων ανά πάσα στιγμή, αποκαλύψεις που κρύβουν αναρίθμητες απαντήσεις αλλά και νέα ερωτήματα.

Το παιχνίδι εμπνεύστηκε το σενάριο από μυθιστορήματα της παγκοσμίου εμβέλειας Γερμανίδας συγγραφέως Nele Neuhaus. Απευθύνεται σε ενήλικες και θα ολοκληρωθεί εντός μίας ζωντανής συνεδρίας τριών (3) ωρών.

Θα καταφέρετε να ανακαλύψετε τα κομμάτια του παζλ, να ρίξετε φως στο παρελθόν και να συνδέσετε τα ευρήματά της έρευνάς σας με όσα συμβαίνουν στο παρόν; Η Βιβλιοθήκη μυστηρίου σας περιμένει!

Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Gamecraft* Creative Agency και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τη βιβλιοθήκη του Goethe Institut Thessaloniki.

https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?event_id=22939503

 

Το κείμενο είναι αναδημοσιευμένο απο τον ιστότοπο www.away.gr

 

Τη Δύναμη του Συν (+) επέλεξαν ως θέμα οι διοργανωτές του TEDx Thessaloniki 2013, όπως ανακαλύψαμε χθες βράδυ στο Bord De L’eau. Είναι η δύναμη να συνεργάζεσαι, να συνθέτεις, να συμμετέχεις, να συνυπάρχεις, η δύναμη να συνεχίζεις. Η φετινή εκδήλωση θα γίνει στις 13 Απριλίου στο Ολύμπιον.

Η ανακοίνωση του θέματος

Η ομάδα του TEDx Thessaloniki είχε ετοιμάσει κάτι ιδιαίτερο για την ανακοίνωση του θέματος. Οι καλεσμένοι χωριστήκαμε σε 3 ομάδες και στη συνέχεια κληθήκαμε να λύσουμε 3 γρίφους, τους οποίους δημιούργησε η Gamecraft. Οι γρίφοι ήταν εμπνευσμένοι από τα αρχικά του TED.

Στο Technology έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουμε ένα μήνυμα με τη βοήθεια της σπαρτιατικής σκυτάλης. Στο Entertainment όλη η ομάδα ανέλαβε να δημιουργήσει μια ιστορία, παίζοντας ένα RPG. Για το Design είχαμε ένα puzzle, το οποίο απεικόνιζε τη σπείρα του Fibonacci και όταν το συμπλήρωνες, έπρεπε να λύσεις έναν τελευταίο γρίφο, χρησιμοποιώντας ένα κωδικό μοιρογνωμόνιο, ένα εργαλείο που επίσης χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για κρυπτογράφηση.

Η σπείρα του Fibonacci

Λύνοντας κάθε πρόβλημα, ξεκλείδωνες έναν αριθμό και η ομάδα που ολοκλήρωνε πρώτη τους 3 γρίφους θα μπορούσε να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο που βρίσκονταν στο χώρο. Μέσα σε αυτό ήταν μια καρτέλα με το φετινό θέμα.

Αμέσως μετά ακολούθησε μουσική, ποτά και συζήτηση. Σε μια αίθουσα του Bord De L’eau ο καθένας μπορούσε να γράψει σε κόλλες λέξεις που του έρχονταν στο μυαλό με το «συν». Συμμετοχή, συνεργασία, συμβίωση, συνδυασμός, σύνδεση, συνέχεια, συνύπαρξη είναι μόνο μερικές από αυτές που συμπλήρωσαν οι καλεσμένοι. Οι λέξεις αυτές γέμισαν τους τοίχους της αίθουσας, δημιουργώντας το όμορφο αποτέλεσμα που βλέπεις στην αρχή του άρθρου.

Τελικά δεν γίνεσαι παιχνιδάς. Δεν σου έρχεται ‘στην πορεία’ η όρεξη και η διάθεση και η ανάγκη για παιχνίδι. Γεννιέσαι με αυτό το χάρισμα.

Δεν είναι θέμα χρημάτων, παρέας, πόλης ή επιρροών μόνο. Είναι κυρίως ταλέντο. Και το ταλέντο των παιδιών της Καβάλας χρησιμοποιήθηκε για ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

To 1o Φεστιβάλ επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιχνιδογνωσίας βρίσκεται λίγα λεπτά πρίν την επίσημη λήξη του (αυτή την στιγμή ο αρθρογράφος είναι πίσω στην Θεσσαλονίκη και έχει μετανιώσει πικρά που δεν έμεινε και σήμερα στην Καβάλα) και μπαίνει με βούλα στο καλεντάρι των ‘δυνατών’ εκθέσεων παιχνιδιών στρατηγικής και φαντασίας.

Εκείνο που ο αρθρογράφος μπορεί να κάνει και θα το πράξει ευθύς αμέσως, είναι να εξιστορήσει το πως πέρασε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου από τις 11.00 έως τις 21.30 που έμεινε στην πανέμορφη Καβάλα:

25/2 – 11.10: Φτάνουμε με τον Άλκη της Gamecraft στην Δημοτική Καπναποθήκη, πίσω από την Πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί μας κατεύθυναν τα παιδιά της Θέρμης απο το τηλέφωνο. Μένουμε με ανοιχτό το στόμα. Ένα επιβλητικό διατηρητέο κτίριο ακριβώς πίσω από την πλατεία, στην οποία είχαν ξεκινήσει τα δρώμενα του φεστιβάλ. Ζωντανή μουσική από 3 μαθητικά συγκροτήματα, ενώ ακούγεται από τους παρευρισκόμενους πως θα καταφτάσουν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι για να διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά, που μαζεύονται με τις μητέρες τους εκεί. Βλέπουμε με τα μάτια μας ένα μεγάλο επιδαπέδιο παιχνίδι να στήνεται στο πλακόστρωτο. Η πρώτη εντύπωση είναι εξαιρετική. Και ακόμη δεν μπήκαμε στο κτίριο…

Το πραγματοποιούμε και…να η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη! Το εσωτερικό του χώρου είναι καταπληκτικό και άριστα στημένο για τις ανάγκες του φεστιβάλ από τα παιδιά της διοργανωτικής. Στο βάθος βλέπω τον Γιώργο και τον Θωμά. Με τα παιδιά έχω συναντηθεί ξανά σε φεστιβάλ της Θέρμης. Ο Γιώργος είναι Master-GM (είναι όπως ακριβώς το ακούσατε και τίποτε λιγότερο) και ασχολείται με την κατασκευή ενός custom RPG κόσμου. Η θεματολογία του είναι παρμένη από την επιστημονική φαντασία και λέγεται Apocalypse. Αλλά γιαυτό θα μιλήσουμε σε λίγο…

Ο Θωμάς είναι φίλος του Γιώργου, μέλος του Ωρίωνα (ο πολιτιστικός σύλλογος φίλων επιτραπεζίων παιχνιδιών στρατηγικής και ρόλων με έδρα την Καβάλα. Ο διοργανωτής του φεστιβάλ) και της ομάδας διοργάνωσης. Ένας γνήσιος παίκτης και άνθρωπος. Αγκαλιές, φιλιά, χαιρετισμοί και τα πρώτα γέλια. Καλωσορίσατε, καλως σας βρήκαμε, καλή επιτυχία, καλό ξεκίνημα και πολλά άλλα. Ο Γιώργος μας κάνει μία σύντομη ξενάγηση στους χώρους του φεστιβάλ. Βλέπω Warhammer 40k με φιγούρες (βαμμένες και μη), βλέπω λογοτεχνία του φανταστικού, το Playhouse να δεσπόζει με την απόλυτη παρουσία του, ένας πάγκος με δουλειές του μοντελιστικού συλλόγου Καβάλας, άπειρα επιτραπέζια στημένα με τους διαιτητές -παιδιά του Ωρίωνα και μη- να προσκαλούν τον κόσμο για παιχνίδι. Στην διπλανή αίθουσα τα τραπέζια έχουν στηθεί και περιμένουν τους παίκτες στα καρτοπαίχνιδα και σε περισσότερα επιτραπέζια. Εμφανίζονται και κάποιοι ωριμότεροι από εμάς και μας ενημερώνουν πως θα στηθεί τουρνουά σκάκι από τον Σκακιστικό σύλλογο Καβάλας. ‘Μπράβο τα παιδιά’ σκέφτομαι. ‘Πανέξυπνη κίνηση. Όλη η πόλη είναι καλεσμένη στο φεστιβάλ.’.

Λίγο πιο εκεί είναι ο Βασίλης και ο Παντελής της Θέρμης. Μας ειδοποιούν πως ήρθαν 15 (!) άτομα για παιχνίδι. Κοιτάω στην διπλανή αίθουσα από όπου ήρθαμε. Πνιγμός από επισκέπτες…

Γνωρίζω τον Αντώνη και τον Χρήστο τον ‘Ελβετό’. ‘Εσύ είσαι ο Αλέκος Fallout?’ με ρωτάνε με άνεση. ‘Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα’ σκέφτομαι και γελάω φανερά. ‘Εγώ είμαι…θα το στρώσουμε μετά κανένα δίωρο?’ τους ρωτάω. Με αρπάζει από το μπράτσο ο Θωμάς. ‘Εννοείται, θα τους οργανώσω εγώ!’.

Καθόμαστε με τον Γιώργο, τον Παναγιώτη της Θέρμης και τον Χρήστο να συζητήσουμε το Apocalypse. Κανόνες, χαρακτήρες, αντικείμενα, τρόπος παιχνιδιού και ένα σωρό λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως. Δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις τον υπέρμετρο ενθουσιασμό ενός δημιουργού. Τα μάτια του Γιώργου έλαμπαν. Το υλικό του υπερπλήρες και πολύ καλό. Έκανε πολύ δουλειά σαν δημιουργός κόσμου και του αξίζουν μόνο συγχαρητήρια.

Μας αναλαμβάνει ο Αντώνης. ‘Θα παίξουμε Ikusa’ μου λέει. ΟΚ…αν και δεν είμαι καλός στα στρατηγικής…

Ομολογώ πως το χάρηκα. Ο Άλκης είναι κλάση ανώτερος παίκτης από εμένα σε τέτοια παιχνίδια και οργανώνεται σωστά. Εγώ προσπαθώ να μάθω και ακούω προσεκτικά τον Αντώνη όταν εξηγεί τους κανόνες. Παίζουμε…πολύ γέλιο…το καταευχαριστήθηκα.

Σειρά έχει η αγαπημένη μας συνήθεια. To RPG. Ένα μικρό κομματάκι από το προσφιλές Post Nuclear RPG setting που έχω σχεδιάσει, σε μία παρέα φίλων. Έρχονται και δύο κορίτσια από την Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν και να παίξουν. Δεν κράτησε όσο θέλαμε, αλλά ήταν ένα χαλαρωτικό δίωρο γεμάτο διασκέδαση. Ο χώρος πρέπει να κλείσει για σήμερα. Πηγαίνουμε για μία γρήγορη μπύρα πρίν την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

Τι να πω; Απόλυτη επιτυχία! Τα παιδιά ήταν οργανωτικό υπόδειγμα, ο κόσμος τους τίμησε με την παρουσία του και η θεματολογία γεμάτη ποικιλία και εκπλήξεις. Εύχομαι ολόψυχα αυτό το φεστιβάλ να συνεχιστεί γιατί με ενθουσίασε πάρα πολύ. Συγχαρητήρια στον Ωρίωνα για την άδεια χρήσης της παλιάς Καπναποθήκης και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Χωρίς να μπορώ να σχολιάσω την Κυριακή, μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μέρα, νομίζω πως το φεστιβάλ κρίνεται ως πολύ επιτυχημένο.

Παιδιά πάντα τέτοια και καλή επιτυχία σε όλες τις δημιουργικές σας αναζητήσεις.

Φεστιβάλ επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιχνιδογνωσίας στην Καβάλα, Κυρίες και Κύριοι! Πολύ μπροστά…!

 

10

Ιαν

by Administrator

  Το φεστιβάλ φαντασίας Θέρμης…

…είναι η μοναδική στιγμή που ένας διαστημικός πεζοναύτης συναντάει έναν σαμουράι, οι Γερμανοί κερδίζουν τους Ρώσους σε μία μάχη του 2ου ΠΠ μετά το 1944 ή που δίνεται στον υποφαινόμενο η ευκαιρία να έχει πρός στιγμή, μεγαλύτερη βαθμολογία από τους γκουρού των παιχνιδιών στρατηγικής Άκη Γιάτσογλου και Κώστα Γούναρη, στο ‘Redbeard’ ένα επιτραπέζιο με πειρατές. Αν συνεχίζαμε θα με διέλυαν βέβαια…

…είναι η στιγμή για μεγάλους ηρωισμούς και κινηματογραφικές περιγραφές. Είναι η στιγμή που η τελευταία σφαίρα βρίσκει τον κακό, η φωνή μας ακούγεται ηρεμώντας το οργισμένο πλήθος, οι ζητωκραυγές και οι πανηγυρισμοί αφορούν τον χαρακτήρα μας και τα όσα πετυχημένα έκανε μέσα σε 3-4 ώρες…

…είναι ένα τραπέζι με επιτραπέζιο παιχνίδι και παίκτες κατα σειρά: γιαγιά, μαμά, κόρη να παίζουν, να γελάνε και να διασκεδάζουν. Τρείς διαφορετικές γενιές…

…είναι ο Κύριος Μ και ο γιός του που έρχονται από τότε που ο μικρός ήταν στην Α’ Γυμανσίου. Τώρα ο γιός είναι Γ’ Λυκείου. Ήταν και φέτος μαζί μας…και οι δύο…

…είναι ο Πάνος, ο Κώστας, ο Βαγγέλης, ο Μανώλης, ο Τόλης, ο Παντελής, ο Χρήστος, ο Κώστας, ο Φώτης, ο Νίκος, η Μαρία Ειρήνη και όλοι όσοι φορούσαν εκείνη την μπλούζα με το απλά σχεδιασμένο ανθρωπάκι…

…είναι παιχνίδι, φαντασία, ανεμελειά, αυτοσχεδιασμός, γέλιο. Είναι 48 ώρες που είσαι ότι θα ήθελες να ήσουν. Ήρωας, μοιραίος, γενναίος, έξυπνος, ταπεινός…

…είναι άφθονη ρόκ μουσική, τραγούδι και χορός μέχρι το πρωί της Κυριακής…

Το φετινό φεστιβάλ διατήρησε την παράδοση του και συγκέντρωσε όλους τους φίλους του φανταστικού, είτε αυτό ήταν λογοτεχνία, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων. Σε δύο μέρες ασταμάτητου παιχνιδιού, οι επισκέπτες γνώρισαν την αγαπημένη ενασχόληση ολων των διοργανωτών, συνάντησαν φίλους, έπαιξαν και κουβέντιασαν για την αγαπημένη τους συνήθεια.

Στο διαγωνιστικό παιχνίδι ρόλων του Σαββάτου υπήρχε λίστα αναμονής 15 παικτών… ήταν όλα ασφυκτικά γεμάτα…

Δεν χρειάζεται να λέμε εκατό ευχαριστώ ή μπράβο σε πολλούς και διάφορους. Τα παιδιά της Θέρμης δεν είναι πλέον νέοι στην οργανωτική προσπάθεια. Ξέρουν να κάνουν το φεστιβάλ τους και το κάνουν πολύ πετυχημένα. Εμείς πρέπει να δίνουμε το παρόν και να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Αυτό θέλουν τα παιδιά. Αυτό θα τους δώσει απερίγραπτη χαρά. Αυτό έγινε και φέτος και με χαροποίησε ιδιαίτερα…

Παιδιά ευχαριστούμε πολύ!! Και του χρόνου να είμαστε καλά και να ανταμώσουμε ξανά!! Γιατί όπως είπε και ο Παντελής:

…Τα καλύτερα party είναι τα RPG party…

Υ.Γ: Μετά από αυτό που έκανα στο παιχνίδι ρόλων του Σαββάτου στην Σταυριανίδου Κική, την επιμελήτρια της 2ης έκδοσης ‘Μετά τις Εννιά’, δεν βλέπω να μου ξαναδιορθώνει κείμενο…

Και φέτος η ομάδα μας συμμετείχε στην ‘Διανυκτέρευση στο Μουσείο’, ένα δρώμενο που οργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία. Στις 2 Δεκεμβρίου 2011 το παιχνίδι ρόλων ‘Ένας ποταμός, ένας τροχός…μία ιστορία’ ταξίδεψε 30 παιδιά στην ελληνική πραγματικότητα του 1775, λίγο μετά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, σε μία εποχή όπου με την ανάπτυξη του εμπορίου εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Γρίφοι, διάλογοι και πολλά γέλια πλημμύρισαν τις αίθουσες του μουσείου για 2 ώρες, στην διάρκεια των οποίων οι παίκτες πήραν τον ρόλο του τεχνίτη, του ξυλουργού και του ράφτη, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες τους για να λύσουν προβλήματα που συναντούσαν στην διαδρομή. Η ατμόσφαιρα του Λαογραφικού Εθνολογικού μουσείου Μακεδονίας – Θράκης την νύχτα ήταν απλά μοναδική…

Να ευχαριστήσουμε εγκάρδια την διοίκηση και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο Δ.Σ. του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ Κα Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου, τον Προιστάμενο Διοίκησης Ζήση Σκαμπάλη και φυσικά τους υπεύθυνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργο Αδαμίδη και Βάλια Αμοιρίδου για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία.

22

Νοέ

by Administrator

-‘Εεεεεε….πιπεριά….όχι!…όχι!….κολοκυθάκι!! σίγουρα!’

– ‘Πρέπει να έχετε βάλει δάφνη για αρωματικό… (αυτό παρακαλώ πολύ, το είπε 9χρονη…)

-‘ Κύριε!!??!! Ιμάμ μας ταΐζετε;’

– ‘Η μυστική συνταγή έπρεπε να είναι μακαρόνια…θα το έβρισκα αμέσως!’

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν στο παιχνίδι ‘ A game of taste’ της Gamecraft που έλαβε χώρα στο 13ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και στα πλαίσια του ευρύτερου δρώμενου ‘τα παιδιά στην κουζίνα’. Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2011 και αποτελεί τμήμα των εκδηλώσεων του Thessaloniki Food Festival 2011.

main-page

Σε ένα κατάμεστο σχολείο, με δεκάδες παράλληλες δράσεις, η ομάδα έπαιξε με 44 παιδιά και διασκέδασε δοκιμάζοντας συνταγές και ανακαλύπτοντας συστατικά. Τα παιδιά μας καταδιασκέδασαν, το γέλιο άφθονο, οι εθελόντριες της διοργάνωσης άψογες, οι γονείς ενθουσιασμένοι.

Μανιταρόσουπα, βραστό λαχανικών με μοσχαρίσιο κρέας, καλαμαράκια γεμιστά, τουρλού με κρέας…

Εμείς να ευχαριστήσουμε ξανά και να δώσουμε ολόψυχα συγχαρητήρια (γιατί το αξίζουν) στην ομάδα διοργάνωσης των ‘παιδιών στην κουζίνα’ και του Thessaloniki Food Festival, με έμφαση στον σύνδεσμο μας, την Συλβια Κουμεντάκη.

Είναι κοινή πεποίθηση πως το Food Festival πρέπει να γίνει θεσμός που θα προσελκύει επισκέπτες από παντού. Το μόνο που κανένας δεν αμφισβήτησε για αυτή την πόλη είναι η ποικιλία γεύσεων και επιρροών στην κουζίνα της…

H Gamecraft ταξίδεψε έως την Κοζάνη στις 30 Απριλίου 2011 για να παρακολουθήσει εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου που πραγματοποιήθηκε από τις 29/4 έως τις 8/5 2011.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου σίγουρο για τις γερές ρίζες, που άπλωσε στην Κοζάνη, άμεσο και επίκαιρο,  περιπλανάται στον κόσμο και ακούει τις ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν την πρώτη τους πατρίδα και βρήκαν ή ψάχνουν μια καινούρια. Τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες των προσφύγων και των μεταναστών.

Σημειώνει ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Στέλιος Πελασγός Δρ:  Η Κοζάνη, η πόλη σταυροδρόμι, που έστελνε τα καλύτερα παιδιά της στους δρόμους για να προκόψουν, ακούει φέτος τις ιστορίες των Αρμενίων, των Τσιγγάνων, των Κούρδων και των Αράβων. Η Κοζάνη που πλούτισε κι ομόρφυνε από τους ξεριζωμένους Πόντιους ακούει τους Κυπρίους και τους Ινδούς. Η Κοζάνη που αγκάλιασε τους μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών ακούει τις ιστορίες των βαλκάνιων, ευρωπαίων κι ασιατών που πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη της Ελλάδας. Η πόλη που έχει δισέγγονα σε όλο τον κόσμο θα ακούσει τις ιστορίες της ελληνικής διασποράς. Η ελληνική γλώσσα θα λάμψει πολύχρωμη χωρώντας στις λέξεις της, χαρές και καημούς από καρδιές που γεννήθηκαν μακριά.

Τιμώμενοι προσκεκλημένοι, φέτος, είναι ο βραβευμένος από την Γαλλική Ακαδημία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που γράφει με τέχνη και στις δύο γλώσσες –πατρίδες. Επίσης, ο Αλβανός – Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι που μας βοηθά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με την ψύχραιμη ματιά των «άλλων» ελλήνων.

Οι λαϊκές ιστορίες και η προφορική λογοτεχνία, ευτυχώς, ποτέ δεν σεβάστηκαν σύνορα της γης και σύνορα της γλώσσας και άνθισαν μπολιασμένες σε ξένα δέντρα, σε άγνωστα χώματα.

Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ, που απλώνεται στην πόλη της Κοζάνης και σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της, έχουν προσκληθεί οι αφηγητές: Τζιχάντ Νταρβίς (Λίβανος), Αρμέλ Οντιγκάν και Πέπο (Γάλλοι τσιγγάνοι),   Πήτερ Τσαντ (Αγγλία -Ινδία), Κουήν Μινασιάν (Αρμενία), Μπρουνό ντε λα Σαλ (Γαλλία), Μάγδα Κοσσίδα (Γαλλία – Ελλάδα) Στέλιος Πελασγός (Ελλάδα), η ποιήτρια Χίβα Παναχί (Ιρανικό Κουρδιστάν), οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία – Ελλάδα), και  Γκάζι Καπλάνι (Αλβανία),  ο καραγκιοζοπαίχτης Θωμάς Αγραφιώτης, η μουσικός  Δομνίκη Μαυρίδου, οι επιστήμονες Θ. Καράβατος, Α. Μαστρογιάννη και  Π. Γιούλης, κ.α.

Εμείς παρακολουθήσαμε το πιλοτικό δρώμενο ‘Το λεωφορείο με τις ιστορίες’  (Ταξιδέψτε με 5 ιστορητές μέσα σε ένα λεωφορείο, ακούστε τις ιστορίες τους και διασκεδάστε με την αφήγηση κάνοντας ταυτόχρονα μία βόλτα σε ένα καταπράσινο τοπίο στα περίχωρα της Κοζάνης και έως την λίμνη Πολυφύτου).

Διασκεδάσαμε και ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους πίσω από την καλλιτεχνική οργάνωση, συζητήσαμε και μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για την διοργάνωση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακολουθήσαμε στο ‘Θεατροδρόμιο’ την επίσημη έναρξη και την ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘ Η μητρική γλώσσα και οι ξένες λέξεις’ με προσκεκλημένο τον Βασίλη Αλεξάκη.

Γενικά μας γοήτευσε η ιδέα του φεστιβάλ και ευχόμαστε να παγιωθεί σαν διοργάνωση στην όμορφη πόλη της Κοζάνης. Τα συγχαρητήρια μας σε όσους συνέβαλαν για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του για 3η συνεχή χρονιά.

 

Το Σάββατο μπήκα στο Πολιτιστικό κέντρο Θέρμης γύρω στις 11.30. Δεν είχα πιεί ακόμη καφέ και περίμενα να το πράξω ανάμεσα σε φίλους. Στην είσοδο του κέντρου ήταν μαζεμένοι σχεδόν όλοι. Ο Παναγιώτης, ο Παντελής, ο Ηλίας, ο Τόλης, το νέο αίμα της ομάδας παιχνιδιών φαντασίας και ρόλων Θέρμης δηλαδή η Μαρία-Ειρήνη, η Χριστίνα, ο Τάσος. Αμέσως άρχισαν τα πηγαδάκια. ‘Τον είδες αυτόν’, ‘έμαθες για το καινούργιο παιχνίδι’, ‘το διαγωνιστικό τι ώρα είναι’, ‘θα παίξουμε μαζί’ και ένα κάρο άλλες κουβέντες ανάμεσα σε κόσμο που συναντιόταν από πρώτη έως και όγδοη φορά στο Φεστιβάλ Φαντασίας. Λίγο παρακάτω το τραπέζι της Κάισσα Καλαμαριάς και το Cineshop με τα δώρα και τα παιχνίδια τους. Κόσμος πολύς πράγμα που έφερνε χαμόγελα σε όλα τα πρόσωπα των παιδιών.

Πέφτω επάνω στον Κώστα. Το βλέμμα του είναι ανήσυχο και παρακολούθεί αν τα πράγματα έχουν ξεκινήσει καλά. Τον χαιρετάω και τον βλέπω να χαμογελάει. Λίγο παρακάτω ο Βαγγέλης με χαμένα επεισόδια εξαιτίας του στρατού. Είναι όμως εκεί και προσπαθεί να βοηθήσει όπου μπορεί. Αυτός και ο Κώστας θα ασχοληθούν με ένα αφιέρωμα στα παλιά παραδοσιακά text adventures.

Ο Κώστας, DM 1ης γραμμής με το έντυπο υλικό του και την διάθεση να εξηγήσει ή να βοηθήσει τους νέους επισκέπτες. Έχει επιμεληθεί δύο φυλλαδίων τα οποία και μοιράζει σε όσους ενδιαφέρονται. ‘Πάρε αν θέλεις ένα ή και δύο’.

Έρχεται και ο Άλκης με τον Μανώλη. Τώρα οι της Gamecraft είναι τρείς μέσα στην έκθεση. Είμαστε και γινόμαστε ένα με τα παιδιά. Στην υποδοχή κάθονται ο Βασίλης και ο Παναγιώτης. Στο τραπέζι βλέπω τις πρόσφατες ιστορίες μυστηρίου που ο Σύλλογος παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης εχει εκδόσει, δίπλα στην προσωπική συλλογή RPG βιβλίων του Παναγιώτη. Ο καφές είναι καλοφτιαγμένος από τους εθελοντές του κυλικείου, το οποίο κάθε χρόνο εξυπηρετεί εκατοντάδες επισκέπτες. Η ώρα περνάει ευχάριστα χαιρετώντας τα φιλαράκια σου από τα παλιά RPG τραπέζια, οι οποίοι καταφτάνουν σιγά σιγά. Από την υποδοχή ανακοινώνονται κάθε λίγο παιχνίδια ρόλων που ξεκινούν σε λίγα λεπτά. Ο κόσμος τρέχει για συμμετοχή. Είναι όλα γεμάτα αφυκτικά. Βαθιά ανάσα και επιλογή παιχνιδιού.

Βρισκόμαστε με έναν παλιό και καλό ‘παίκτη’. Είμαι σίγουρος πως πολύ από εσάς θα ξέρουν τον Νίκο Δαλαμπύρα έναν από τους ‘Άθλιους Γιούς’, μία ραδιοφωνική εκπομπή σε νεανικό ραδιόφωνο της πόλης μας. Καθόμαστε να παίξουμε μαζί ένα παιχνίδι ρόλων. Το ‘Heroic Chronicles’ του Κοσμά Ιωαννίδη.

Ο Κοσμάς έχει πραγματικά ‘ασχοληθεί’ με την κατασκευή ενός ιδεατού κόσμου για παιχνίδι ρόλων. Η δουλειά που έχει κάνει είναι απλά εκπληκτική. Μελετημένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια, πολύ προσωπική δουλειά που θα μου επιτραπεί να πώ πως κατα την γνώμη μου δεν γίνεται καθόλου εύκολα. Τα παιδιά που είχε μαζί του στο development και στις δοκιμές φοράνε κάτι πολύ τέλειες μπλούζες με κουκούλα και το ‘Heroic Chronicles’ ραμμένο πίσω τους. Φτιάχνουμε χαρακτήρα και παίζουμε. Διασκεδαστικότατο…ο Δαλαμπύρας ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει με το κλεμένο πουγγί που ξεφορτώθηκα  στην τσέπη του…

Απόγευμα. Έναρξη της διαγωνιστικής περιπέτειας. Σαράντα άτομα στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου. Εγώ παίζω τους Μαυριτανούς μισθοφόρους και περιμένω την ομάδα μου…

και είναι οι Καβαλιώτες…

Ρίγος συγκίνησης γιατί τα παιδιά είναι μεγάλη RPG ομάδα. Έχω γονατίσει από τα γέλια. Έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω τους και διασκεδάζουν αφάνταστα. Και έτσι πρέπει. Στο τέλος ενώνουμε την ομάδα μου με την ομάδα του Κώστα, τους Ισπανούς για το μεγάλο φινάλε. 5 παρά κάτι ώρες παιχνίδι μέσα σε χειροκροτήματα. Στο τέλος 3 δώρα για τους καλύτερους παίκτες. Κι άλλα χειροκροτήματα….χαμός…

Την Κυριακή αποφάσισα να κάνω GM σε ένα παιχνίδι ρόλων και εγώ. Παίζω Fallout σε ένα μοντέρνο post-apocalyptic περιβάλλον. Έρχεται και ο έτερος Αλέξανδρος της Gamecraft. Μπαίνει στην ομάδα μαζί μου. Πέντε νέοι παίκτες και αυτός. Μετά από 4 ώρες γυρνάω το κεφάλι και κοιτάω γύρω μου στο θέατρο. Γεμάτο. 7 τραπέζια με διαφορετικές θεματολογίες παιχνιδιών ρόλων. Κόσμος να έρχεται πάνω από το τραπέζι και να μας παρακολουθεί. Εμείς να μην πτοούμαστε από τίποτα. Γέλιο, αυτοσχεδιασμός μα πάνω από όλα φαντασία.

Εμφανίζεται και ο Χρήστος που τον έφαγε ο στρατός. Τρέχει και αυτός για την ομαλή διοργάνωση. Περνάει πάνω από τους αφηγητές και ρωτάει ‘Πώς πάει’, ‘πώς παίζουν οι καινούργιοι’. Αεικίνητος.

Ο Φώτης στα επιτραπέζια πηγαίνει πάνω κάτω. Ο χώρος των επιτραπέζιων είναι γεμάτος από παιδιά και τους συνοδούς τους. Ο Μανώλης της ομάδας παιχνιδιών είναι και αυτός εκεί.

Αυλαία το βράδυ με φανερά χαμόγελα ικανοποίησης. Τα πάντα πήγαν τέλεια και ο κόσμος ήταν πάρα πολύς. Νομίζω πως όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι.

Το φετινό 8ο Φεστιβάλ Φαντασίας Θέρμης ήταν καταπληκτικό. Εγώ προσωπικά διασκέδασα με την ψυχή μου και δεν έφευγα παρά μόνο όταν έκλειναν οι αίθουσες. Ίσως και να ξέχασα κάποιους από τα παιδιά του οργανωτικού ή τους φίλους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Δεν το ήθελα (αμάν να  τώρα θυμήθηκα τον Άκη με τις τραπεζάρες παιχνιδιών στρατηγικής και τον Δημήτρη του Hack n Slash) και συγνώμη προκαταβολικά.

Σε κάθε περίπτωση εμείς για να μην την ξαναπατήσουμε να πούμε ένα ‘Ευχαριστώ’ σε όλους όσους συνετέλεσαν για να προκύψει μία άψογη διοργάνωση και ένα ‘Ευχαριστώ’ σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους.

Ραντεβού την επόμενη χρονιά!

ΥΓ: Οι 4 της Gamecraft (λές και δεν έχουν χορτάσει RPG) έφυγαν στις 22.15 με την λήξη του φεστιβάλ, για να συνεχίσουν να παίζουν έως τις 4.40 το πρωί…

Θυμάμαι σαν σήμερα την πρώτη Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης στον χώρο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας. Κουβάλημα τα τραπέζια και τις καρέκλες, αφισοκόλληση, προετοιμασία καφέ, άνοιγμα και στήσιμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών (εκείνο τον Άκη πιανόταν η ψυχή μου να τον βλέπω να βγάζει ασταμάτητα μολυβένια στρατιωτάκια μέσα από πακέτα Καρέλια πλακέ, για να στήσει μία Ναπολεόντειο μάχη και όχι μόνο). Η Παρασκευή ήταν πάντα πιο πεσμένη απο κόσμο γιατί όλοι δούλευαν και η έκθεση έκλεινε σχετικά νωρίς. Το Σαββατοκύριακο όμως…

Η έκθεση παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης είναι πλέον θεσμός και παράδοση για την πόλη και έτσι πρέπει να παραμείνει. Εγώ προσωπικά από την 3η χρονιά του θεσμού και μετά είμαι απλά ένας φανατικός επισκέπτης. Εκεί είμαι σίγουρος ότι θα βρω γνώριμα πρόσωπα από παλιά με μεγάλη διάθεση για παιχνίδι. Πάντα πέφτω μέσα και με πιάνει η νοσταλγία της παλιάς Λέσχης Θεσσαλονίκης, εκεί όπου όλοι οι ‘παίκτες’ μαζευόντουσαν και περνούσαν τα βράδια τους γύρω από την οθόνη του αφηγητή ή από ένα επιτραπέζιο πεδίο μάχης. Τα παιδιά που την κράτησαν ανοιχτή είμαι σίγουρος ότι έχουν περισσότερες και πιο διασκεδαστικές ιστορίες να πούν…

Στο θέμα μας λοιπόν, η φετινή έκθεση παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης έγινε σε αίθουσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λεωφόρου Στρατού από τις 21-23 Μαίου 2010. Εκεί παρουσιάστηκαν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια ρόλων από ιδιώτες ή ομάδες παιχνιδιών που ασχολούνται με το αντικείμενο. Παλιοί και καινούργιοι έσμιξαν σε ένα μεγαλοφυές ποιοτικά μείγμα και διασκέδασαν παίζοντας για 2 ημέρες τα παιχνίδια που συνηθίζουν ή που θα ήθελαν να είχαν παίξει, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν. Τα πηγαδάκια του στύλ ‘ρε σύ το καινούργιο το RPG το είδες;’ παντού τριγύρω, επισκέπτες που δεν είχαν μυηθεί στην κουλτούρα να παρακολουθούν θαυμάζοντας την αφοσίωση και την θέρμη των βετεράνων και γενικά ο χώρος να φωταγωγείται από ζωντάνια. Επιτραπέζια, σενάρια παιχνιδιών ρόλων, φιγούρες, κόμικς, ζάρια και ότι μπορεί να βάλει ο υγιής νούς ενός παιχνιδά βρισκόταν αραδιασμένο στα τραπέζια της έκθεσης.

Εμείς να δώσουμε τα εύσημα μας σε ορισμένους ανθρώπους που το έχουν πάρει προσωπικά σχετικά με την διοργάνωση της έκθεσης κάθε χρόνο, όπως τον Άκη Γιάτσογλου και να ευχαριστήσουμε το ραδιόφωνο του 1055 Rock και τον παλιό gamer Νίκο Δαλαμπύρα για την επικοινωνιακή χορηγία. Χωρίς να υπάρχει πρόθεση να ξεχαστεί επίτηδες κάποιος, θα χαιρετήσω τους Νικόλα Μιχαηλίδη, Δημήτρη Δρίτσα και τα καταπληκτικά παιδιά της ομάδας παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θέρμης που επίσης δίνουν ασταμάτητα το παρόν κάθε χρονιά.

Παράλληλα με την δραστηριότητα των παιχνιδιών κυλούσε και μία έκθεση κόμικς αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων θα αφήσω τους υπόλοιπους να μας διαφωτίσουν σχετικά.

Εμείς ευχαριστούμε όσους οργάνωσαν την εκδήλωση και τους υποσχόμαστε ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε παρόντες και στο Νο 9 του χρόνου. Συγχαρητήρια σε όλους!

1. Αφίσα της 8ης έκθεσης

2. Έξι φωτό από τα τραπέζια και τις δραστηριότητες

Σε μία ακόμη επιτυχημένη συνεργασία της Gamecraft με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2010.  Στα πλαίσια του εορτασμού στις 18 Μαίου 2010, η ομάδα μας πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Μαίου ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων στίς αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Το ‘μυστήριο από το Βυζάντιο’ προσέλκυσε 65 παίκτες σε 7 ομάδες και διήρκεσε από τις 11.00 έως τις 14.00 μμ. Τέσσερις αφηγητές ‘έπαιξαν’ με την ομάδα σε ένα φανταστικό ταξίδι, χρησιμοποιώντας από τις νότες της Βυζαντινής μουσικής έως και τις υπερ ευχής αφιερωματικές επιγραφές, τις οποίες οι παίκτες έπρεπε να ‘διαβάσουν’ σωστά για να συνεχίσουν την μυστηριώδη αναζήτηση τους. Μία αναζήτηση που περιλάμβανε πολύ περισσότερες δοκιμασίες, οι οποίες θέλουμε να πιστεύουμε πως διασκέδασαν με την αφηγηματική τους πλοκή αλλά παράλληλα ενημέρωσαν ιστορικά τους φίλους του Μουσείου που έλαβαν μέρος.

Για μία ακόμη φορά το παιχνίδι ρόλων πραγματοποιήθηκε και στην Αγγλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες της συγκεκριμένης ομάδας εντυπωσίασαν με την ζωντάνια και την ευρηματικότητα τους τον Γρηγόρη που ήταν ο αφηγητής. Με τέτοιες ομάδες το παιχνίδι ρόλων γίνεται κάτι παραπάνω από διασκέδαση και επιμόρφωση…

Επίσης μία ομάδα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το σχολείο Νεοελληνικής Γλώσσας απαρτιζόμενο από φοιτητές που έχουν έρθει στην χώρα μας από το εξωτερικό, με σκοπό την μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας. Ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία τους.

Εμείς να ευχαριστήσουμε για μία ακόμη φορά το ΜΒΠ και τις υπεύθυνες των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εύα και Ιουλία για μία εξαιρετική συνεργασία.

Φωτογραφικό υλικό:

1. ο Γρηγόρης ξεκινώντας με την πρώτη ομάδα

2. Ο Γρηγόρης στην Αγγλική…

3. Ο Άλκης με την δική του ομάδα

4. Οι φοιτητές της Νεοελληνικής Γλώσσας ανακαλύπτουν την λύση του μυστηρίου

5. Τώρα που βρήκατε το μυστικό αντικείμενο…θα το πάρω εγώ!

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ICOM. Ο φετινός εορτασμός έχει τον τίτλο «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη». Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες με τα 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών).

Εκτός από το ζωντανό παιχνίδι ρόλων θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες δραστηριότητες:

Κυριακή 23 Μαΐου

«Με αφορμή μια τοιχογραφία»

Εκπαιδευτική δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες, με βάση το ειδικό έντυπο που διατίθεται στο Μουσείο.

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης των 5Μ με τίτλο «5 Ματιές στην ανθρώπινη μορφή»