H Gamecraft ταξίδεψε έως την Κοζάνη στις 30 Απριλίου 2011 για να παρακολουθήσει εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου που πραγματοποιήθηκε από τις 29/4 έως τις 8/5 2011.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου σίγουρο για τις γερές ρίζες, που άπλωσε στην Κοζάνη, άμεσο και επίκαιρο,  περιπλανάται στον κόσμο και ακούει τις ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν την πρώτη τους πατρίδα και βρήκαν ή ψάχνουν μια καινούρια. Τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες των προσφύγων και των μεταναστών.

Σημειώνει ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Στέλιος Πελασγός Δρ:  Η Κοζάνη, η πόλη σταυροδρόμι, που έστελνε τα καλύτερα παιδιά της στους δρόμους για να προκόψουν, ακούει φέτος τις ιστορίες των Αρμενίων, των Τσιγγάνων, των Κούρδων και των Αράβων. Η Κοζάνη που πλούτισε κι ομόρφυνε από τους ξεριζωμένους Πόντιους ακούει τους Κυπρίους και τους Ινδούς. Η Κοζάνη που αγκάλιασε τους μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών ακούει τις ιστορίες των βαλκάνιων, ευρωπαίων κι ασιατών που πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη της Ελλάδας. Η πόλη που έχει δισέγγονα σε όλο τον κόσμο θα ακούσει τις ιστορίες της ελληνικής διασποράς. Η ελληνική γλώσσα θα λάμψει πολύχρωμη χωρώντας στις λέξεις της, χαρές και καημούς από καρδιές που γεννήθηκαν μακριά.

Τιμώμενοι προσκεκλημένοι, φέτος, είναι ο βραβευμένος από την Γαλλική Ακαδημία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που γράφει με τέχνη και στις δύο γλώσσες –πατρίδες. Επίσης, ο Αλβανός – Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι που μας βοηθά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με την ψύχραιμη ματιά των «άλλων» ελλήνων.

Οι λαϊκές ιστορίες και η προφορική λογοτεχνία, ευτυχώς, ποτέ δεν σεβάστηκαν σύνορα της γης και σύνορα της γλώσσας και άνθισαν μπολιασμένες σε ξένα δέντρα, σε άγνωστα χώματα.

Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ, που απλώνεται στην πόλη της Κοζάνης και σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της, έχουν προσκληθεί οι αφηγητές: Τζιχάντ Νταρβίς (Λίβανος), Αρμέλ Οντιγκάν και Πέπο (Γάλλοι τσιγγάνοι),   Πήτερ Τσαντ (Αγγλία -Ινδία), Κουήν Μινασιάν (Αρμενία), Μπρουνό ντε λα Σαλ (Γαλλία), Μάγδα Κοσσίδα (Γαλλία – Ελλάδα) Στέλιος Πελασγός (Ελλάδα), η ποιήτρια Χίβα Παναχί (Ιρανικό Κουρδιστάν), οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία – Ελλάδα), και  Γκάζι Καπλάνι (Αλβανία),  ο καραγκιοζοπαίχτης Θωμάς Αγραφιώτης, η μουσικός  Δομνίκη Μαυρίδου, οι επιστήμονες Θ. Καράβατος, Α. Μαστρογιάννη και  Π. Γιούλης, κ.α.

Εμείς παρακολουθήσαμε το πιλοτικό δρώμενο ‘Το λεωφορείο με τις ιστορίες’  (Ταξιδέψτε με 5 ιστορητές μέσα σε ένα λεωφορείο, ακούστε τις ιστορίες τους και διασκεδάστε με την αφήγηση κάνοντας ταυτόχρονα μία βόλτα σε ένα καταπράσινο τοπίο στα περίχωρα της Κοζάνης και έως την λίμνη Πολυφύτου).

Διασκεδάσαμε και ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους πίσω από την καλλιτεχνική οργάνωση, συζητήσαμε και μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για την διοργάνωση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακολουθήσαμε στο ‘Θεατροδρόμιο’ την επίσημη έναρξη και την ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘ Η μητρική γλώσσα και οι ξένες λέξεις’ με προσκεκλημένο τον Βασίλη Αλεξάκη.

Γενικά μας γοήτευσε η ιδέα του φεστιβάλ και ευχόμαστε να παγιωθεί σαν διοργάνωση στην όμορφη πόλη της Κοζάνης. Τα συγχαρητήρια μας σε όσους συνέβαλαν για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του για 3η συνεχή χρονιά.

 

Comments

Comments are closed.