Στις 26 Μαΐου 2010 είχαμε την τιμή να επισκεφτούμε έναν ιδιαίτερα όμορφο και καλοδιατηρημένο χώρο, το άλσος Αριστοτέλη στα Στάγιρα Χαλκιδικής.
‘…Από την Ουρανούπολη μπορεί κανείς να πάρει το λεωφορείο, για περίπου 40 χλμ, και να επισκεφτεί την πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Στάγιρα. Στο όμορφο ορεινό χωριό Στάγιρα, στην Β.Δ. είσοδο του Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου, σ’ ένα πάρκο με θέα σ’ όλον τον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται το “Άλσος Αριστοτέλους”. Το άλσος, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο ανδριάντας του Αριστοτέλη, εξοπλίστηκε με διαδραστικά όργανα (ηλιακό ρολόι, τηλεσκόπια, παραβολικά κάτοπτρα, φακό, πυξίδα, πεντάφωνο, οπτικούς δίσκους, εκκρεμές, υδροστρόβιλο). Το άλσος στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, αφού συνδυάζει φανταστικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση…’
Σε αυτό το διαδραστικό πάρκο η ομάδα μας πραγματοποίησε ένα παιχνίδι μυστηρίου – θησαυρού με σκοπό την απόκτηση γνώσεων σχετικά με θεμελιώδεις νόμους Φυσικής, αλλά και την ιστορία ενός από τους μεγάλους Δασκάλους του έθνους μας, τον Αριστοτέλη. Μην ξεχνάμε πως η κατασκευή του διαδραστικού πάρκου έγινε με σκοπό την ανάδειξη του έργου του Αριστοτέλη στο σύγγραμμα του ‘Τα Φυσικά’, μία σειρά από παρατηρήσεις σε φυσικά φαινόμενα μέσα από την ματιά και την ευρηματικότητα ενός μεγάλου Έλληνα.
Συμμετέχοντες οι παλιοί γνώριμοι και βετεράνοι του κάστρου της Ρεντίνας, μαθητές της Ε τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Ήταν πολύ ευχάριστη η συνάντηση μας μαζί τους, για δεύτερη φορά.
Τα παιδιά έδειξαν εκπληκτικό πνεύμα συνεργασίας, όρεξη για παιχνίδι, συμμετοχή και πάνω από όλα γνώσεις για τον Αριστοτέλη. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επιμείνουμε στο θέμα των γνώσεων. Εμείς σαν Gamecraft δουλέψαμε εβδομάδες για να αποκτήσουμε μία αρκετά καλή άποψη ώστε να πάμε προετοιμασμένοι για παιχνίδι. Τα παιδιά όμως μας άφησαν άφωνους με αυτά που ήξεραν σχετικά…μπράβο και πάλι μπράβο τους!
Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά τους συνοδούς δασκάλους των παιδιών Πέντα Μίλτο, Χάρμπα Ντίνα και την κυρία Ευαγγελία Γκουγκαρά για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παίξουμε με τα παιδιά. Τα συγχαρητήρια μας για το επίπεδο των παιδιών που κυριολεκτικά μας άφησε άφωνους…
Αναστασία και Σαββίνα ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας ως φίλων της ομάδας! Ήσασταν αναπόσπαστο κομμάτι της Gamecraft καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού!
Σε όλα αυτά ερχόμαστε να προσθέσουμε τα συγχαρητήρια μας στον Δήμο Σταγίρων – Ακάνθου για την διατήρηση ενός πανέμορφου πάρκου.
Καλή αντάμωση με νέα συναρπαστικά παιχνίδια!
Φωτογραφικό υλικό:
1. Ένα κολατσιό πριν την έναρξη για τους βετεράνους…
2. Το επόμενο στοιχείο για την ομάδα του Άλκη
3. Η τελική σκηνή του μυστηρίου ξεκινάει…
4. Ο θησαυρός ανακαλύφθηκε ! Η μήπως δεν είναι αυτός ο πραγματικός θησαυρός ;
19
Μάι
Η Gamecraft ζητάει την βοήθεια όλων των φίλων της στην συμπλήρωση ενός τυπικού ερωτηματολογίου, το οποίο όμως πιστεύουμε πως θα μας δώσει γνώση και ουσιώδεις παρατηρήσεις για την πορεία και την συνέχεια των προσπαθειών μας.
Επειδή κανένας δεν θα έπρεπε να πιστεύει ότι τα πράττει όλα τέλεια, οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου που απευθύνονται σε όσους έχουν παίξει τουλάχιστον μία φορά μαζί μας, έχουν σκοπό την βελτίωση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουμε τέτοιες εκδηλώσεις, έτσι ώστε οι μελλοντικές διοργανώσεις να είναι για εμάς πιο ποιοτικές ενώ για εσάς ακόμη πιο επιμορφωτικές και διασκεδαστικές.
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο της Gamecraft και στείλτε το στο info@gamecraft.gr
Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας για καλύτερες διοργανώσεις!
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Ερωτηματολόγιο Gamecraft (download MS Word 26KB)
Σε μία ακόμη επιτυχημένη συνεργασία της Gamecraft με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2010. Στα πλαίσια του εορτασμού στις 18 Μαίου 2010, η ομάδα μας πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Μαίου ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων στίς αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Το ‘μυστήριο από το Βυζάντιο’ προσέλκυσε 65 παίκτες σε 7 ομάδες και διήρκεσε από τις 11.00 έως τις 14.00 μμ. Τέσσερις αφηγητές ‘έπαιξαν’ με την ομάδα σε ένα φανταστικό ταξίδι, χρησιμοποιώντας από τις νότες της Βυζαντινής μουσικής έως και τις υπερ ευχής αφιερωματικές επιγραφές, τις οποίες οι παίκτες έπρεπε να ‘διαβάσουν’ σωστά για να συνεχίσουν την μυστηριώδη αναζήτηση τους. Μία αναζήτηση που περιλάμβανε πολύ περισσότερες δοκιμασίες, οι οποίες θέλουμε να πιστεύουμε πως διασκέδασαν με την αφηγηματική τους πλοκή αλλά παράλληλα ενημέρωσαν ιστορικά τους φίλους του Μουσείου που έλαβαν μέρος.
Για μία ακόμη φορά το παιχνίδι ρόλων πραγματοποιήθηκε και στην Αγγλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες της συγκεκριμένης ομάδας εντυπωσίασαν με την ζωντάνια και την ευρηματικότητα τους τον Γρηγόρη που ήταν ο αφηγητής. Με τέτοιες ομάδες το παιχνίδι ρόλων γίνεται κάτι παραπάνω από διασκέδαση και επιμόρφωση…
Επίσης μία ομάδα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το σχολείο Νεοελληνικής Γλώσσας απαρτιζόμενο από φοιτητές που έχουν έρθει στην χώρα μας από το εξωτερικό, με σκοπό την μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας. Ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία τους.
Εμείς να ευχαριστήσουμε για μία ακόμη φορά το ΜΒΠ και τις υπεύθυνες των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εύα και Ιουλία για μία εξαιρετική συνεργασία.
Φωτογραφικό υλικό:
1. ο Γρηγόρης ξεκινώντας με την πρώτη ομάδα
3. Ο Άλκης με την δική του ομάδα
4. Οι φοιτητές της Νεοελληνικής Γλώσσας ανακαλύπτουν την λύση του μυστηρίου
5. Τώρα που βρήκατε το μυστικό αντικείμενο…θα το πάρω εγώ!
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ICOM. Ο φετινός εορτασμός έχει τον τίτλο «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη». Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες με τα 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών).
Εκτός από το ζωντανό παιχνίδι ρόλων θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες δραστηριότητες:
Κυριακή 23 Μαΐου
«Με αφορμή μια τοιχογραφία»
Εκπαιδευτική δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες, με βάση το ειδικό έντυπο που διατίθεται στο Μουσείο.
Στο πλαίσιο της κοινής δράσης των 5Μ με τίτλο «5 Ματιές στην ανθρώπινη μορφή»